IN KAART: In deze Vlaamse gemeenten is confetti gooien verboden

Kinderen die deze week carnaval vieren op school, maar ook carnavalsgroepen, mogen in steeds minder gemeenten confetti gebruiken. Hoort jouw gemeente er ook bij? 

In een rondvraag van Radio 2 blijkt dat confetti in steeds meer  Vlaamse gemeenten ongewenst is. Scholen die met kinderen een kleine stoet organiseren, maar ook de grote carnavalsoptochten mogen de boel er niet langer opvrolijken met gekleurde papiersnippers. Ook een confettikanon zien ze liever gaan dan komen. De gemeenten vinden de feestversiering  te vervuilend, te duur en bovendien een lastig werkje om op te ruimen.

De provincie Limburg schaart de meeste gemeentes achter zich met het confettiverbod. Enkel in de Limburgse gemeenten Voeren en Sint-Truiden is het gebruik van confetti niet helemaal verboden. Enkel confetti gemaakt van computerpapier dat minder snel afbreekbaar is, is niet meer welkom.

In de Antwerpse provincie gaat er in 26 gemeenten een carnavalsstoet door. In 19 van die gemeenten is confetti verboden, hoewel de regels van het  verbod verschillen naargelang de gemeente. Zo mag er tijdens de grootste traditionele carnavalsstoet in Essen wél met confetti gegooid worden, maar voor kleinere optochten is dat verboden. In Rijkevorsel mag confetti tijdens de stoet ook, maar daar is dan weer een maximaal aantal kilogram vastgelegd.

In de provincies West- en Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant is het aantal gemeenten dat een verbod heeft ingevoerd, redelijk beperkt. Een aantal Oost-Vlaamse gemeenten zoals Sint-Niklaas, Wortegem-Petegem, Gent, Kruishoutem, of Maarkedal zijn minder streng en laten confetti toe na een schriftelijke aanvraag.

Carnavalgangers gooien confetti tijdens een carnavalsstoet in Menen.
Maxime Petit Carnavalgangers gooien confetti tijdens een carnavalsstoet in Menen.52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Arthur Houben

  Weer een vlaamse traditie die moet wijken onder het mom van milieu terwijl er weer HONDERDEN bomen gemerkt zijn om te kappen!!! Wanneer de afschaffing van heel carnaval door deze belachelijke clowns?

 • Roberts Jones

  Nu nog enkel een lijst van de gemeenten waar het verboden is scheten te laten e n dan is het spel van Adèle compleet.Want het gat in de ozonlaag mag natuurlijk niet groter worden om het klimaat te beschermen.

 • René Toeters

  Waar maken we ons druk over, gemeenten genoeg waar het wél nog mag en ook iedere gemeente heeft een carnavalstoet! Wat stelt carnaval eigenlijk nog voor? In onze gemeente komt er geen kat meer buiten, mét of zonder confetti!

 • Christine Laevers

  In plaats van te klagen kan iedereen beter naar een oplossing zoeken : waarom geen confetti maken dat snel biologisch afbreekbaar is ? En het goedkoop maken van te recycleren materiaal? Een gat in de markt! Steek in elke confetto het zaadje van een goudsbloem, prei of peterselie. Confetti op de compost in plaats van in de goot!

 • Yvan Lissens

  Al eens nagegaan hoeveel confetti er in het regenwater terecht komt, in verluchringsroosters, filters en andere kanalen? Als je zo gek bent van confetti, zet dan een confettikanon in uw woonkamer.