IN KAART. Een derde van Vlaanderen is volgebouwd, elke dag komen er 13 voetbalvelden bij

In 55 gemeenten meer dan de helft ‘bebouwd’

Benny Proot
Vlaanderen raakt steeds meer volgebouwd: in 2016 was maar liefst 33 procent van het Vlaamse grondgebied of meer dan 450.000 hectare in beslag genomen ruimte. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Op drie jaar tijd werd er 7.000 hectare extra in beslag genomen. Dat komt overeen met ongeveer 6,4 hectare per dag of dertien voetbalvelden. Vooral de huisvesting nam toe.

Woongebouwen, inclusief tuinen, nemen in Vlaanderen nu al zo'n 39 procent van het totale ruimtebeslag in. Tussen 2013 en 2016 kwam er per dag ongeveer 4,1 ha bij, of 4.500 hectare in totaal, wat meer dan de helft van de nieuwe in beslag genomen ruimte is. 

Op de tweede plaats komen wegen en spoorwegen (18 procent), die tussen 2013 en 2016 groeiden met ongeveer 1 hectare per dag. Nadien volgen terreinen voor industriële en commerciële doeleinden (13 procent). Tien procent van het ruimtebeslag in Vlaanderen gaat naar overige gebouwde terreinen, zoals kerken of monumenten, en 11 procent naar parkings, pleinen of braakliggende terreinen. Zo'n 6,5 procent van het ruimtebeslag bestaat uit terreinen voor recreatieve doeleinden (parken, sportterreinen, ...), terwijl de landbouw 2 procent in beslag neemt.

In 55 gemeenten in Vlaanderen is zelfs meer dan de helft van de ruimte 'bebouwd'. Dat is uiteraard het geval voor grootstedelijke gebieden in en rond Antwerpen, Gent en Brussel. Maar ook zogenaamde 'villagemeenten' als Sint-Martens-Latem en Keerbergen bevinden zich in dit lijstje. Ook gemeenten met veel industrieterreinen (Olen, Willebroek, Izegem, ...) hebben een groot ruimtebeslag, net als gemeenten met veel serre-infrastructuur zoals Sint-Katelijne-Waver en Duffel. 

De gemeente met het minste ruimtebeslag en dus de meest omvangrijke open ruimte in Vlaanderen is Zuienkerke (0-10 procent). Ook verschillende West-Vlaamse (Damme, Vleteren, Langemark-Poelkapelle, Heuvelland, ...) en Limburgse gemeenten (Voeren, Spiere-Helkijn, Meeuwen-Gruitrode, ...) en zelfs Gooik, Hoegaarden of Kortenaken in Vlaams-Brabant zijn met 10 à 20 procent ruimtebeslag nog erg landelijk.

Benny Proot10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eugene Peeters

  Totaal misleidende statistiek ofwel misbruik van de statistiek. Woon en tuinen is 39%. Maar de tuinen zijn meestal ook groen, dus mag men niet suggereren dat Vlaanderen vol beton ligt! Typisch is de info voor Bonheiden en Keerbergen, 50% is volgebouwd! Juist 2 groene gemeenten maar met grote percelen.

 • Fred Fourgon

  Die lintbebouwing die sinds jaren door zowat alle partijen verketterd wordt blijft echter gewoon doorgaan. En nergens worden NORMEN gehanteerd of zijn ze met geld en de juiste lange armen te omzeilen. Alle soorten vormen en modellen door elkaar. Dat zie je NERGENS in de ons omringende landen. Een ramp qua ruimtelijke ordening, de ziekte van den Belziek.

 • Erwin Werwaarts

  In 2000 had België 10.200.000 wettelijk geregistreerde inwoners , in 2018 11.400.000 . Dat is 1,2 miljoen mensen erbij op 8 jaar tijd . 82% daarvan komt op de rekening van een positief migratiesaldo . België volbouwen is nu eenmaal de prijs van de massa-immigratie , en die is nog niet gedaan .

 • Jan Van de Velde

  Typische visie die reeds tientallen jaren verkondigd wordt door rode en groene . stadsmussen met een beperkte horizon. Voor hen is Vlaanderen een dichtbevolkt land; vanuit de ruimte is Noordwest Europa eerder een dunbevolkte stad die zich uitstrekt over Noord-Duitsland, Nederland, Vlaanderen, Noord-Frankrijk en Zuidoost Engeland. De bebouwing in onze steden moet dringend verdund worden door het aanleggen van bossen en waterberging IN de steden.

 • Mark Talman

  33 procent bebouwd. Daarvan 39 procent voor bewoning. Dus minder dan 14 procent vh totale oppervlak voor bewoning. En dan moeten we kleiner gaan wonen? Daar zit duidelijk niet veel voordeel in. Dat kleiner gaan wonen ons milieu ten goede zal komen is dus een mythe.