IN KAART: Dit zijn volgens Gault&Millau de beste restaurants in uw provincie

Peter Goossens van het Hof van Cleve behaalde voor de vijftiende keer op rij de topscore van 19,5 op 20.
Ronny De Coster/HLN Peter Goossens van het Hof van Cleve behaalde voor de vijftiende keer op rij de topscore van 19,5 op 20.
Met een score van 19,5 op 20 is Hof Van Cleve opnieuw het beste restaurant in Vlaanderen volgens de restaurantgids Gault&Millau. Vanmiddag werden de laureaten bekendgemaakt. Peter Goossens van Hof van Cleve werd gelauwerd voor zijn vijftiende keer op rij 19,5 op 20. Chef van het Jaar is dit jaar Eric Fernez van restaurant D’Eugénie à Émilie in Baudour bij Bergen. Ontdek hier welke restaurants in jouw buurt in de gids staan.

De anonieme inspecteurs van de gids hebben dit jaar meer dan 1.200 restaurants bezocht en gerecenseerd. Op de kaarten onderaan ontdek je per provincie de restaurants in jouw buurt. Op de kaart hieronder ontdek je de beste restaurant van heel België die een score van 17 of meer op 20 haalden.

Peter Goossens is tot nu toe de enige chef ooit die de score van 19,5 op 20 vijftien jaar op rij heeft kunnen behalen. Christophe Hardiquest van Bon-Bon bevestigt voor de derde maal op rij deze score buiten categorie. Nog altijd in de hoogste sferen zijn de opvallendste evoluties de 17,5 van Chambre Séparée van Kobe Desramaults en dezelfde score voor D’Eugénie à Émilie, Nuance en het Chalet de la Forêt. Bij de nieuwkomers op 17/20 noteren we de Zet’Joe van Geert Van Hecke en Dany Hoorseele met zijn gelijknamige restaurant. 

Antwerpen

Vlaams-Brabant

Oost-Vlaanderen

West-Vlaanderen

Limburg

Brussel

Chef van het jaar

De keuze van Gault&Millau voor Eric Fernez als chef van het jaar verantwoordt de gids als volgt: "Veel mensen beschouwen Eric als een monument van de perfect uitgevoerde klassieke keuken. Al zijn bereidingen zijn perfect technisch beheerst en worden gekenmerkt door prachtige producten, puur eetplezier en authenticiteit. Deze voor een Chef van het Jaar essentiële kwaliteiten vult hij aan met een passie voor wijn, die zowel in het interieur van het restaurant als op zijn zeer mooie wijnkaart tot uiting komt."

Jonge Chef van het Jaar

Bij Jonge Chefs van het Jaar vallen Jo Grootaers (Altermezzo - Tongeren) voor Vlaanderen, Ludovic Vanackere (Atelier de Bossimé – Loyers) voor Wallonië en Kenzo Nakata (Gramm – Brussel) voor het Brussels Gewest in de prijzen. 

De ambassadeurs van de 'prijs & plezierverhouding' van het jaar zijn Le 203 (Brussel), de Siphon (Damme) en de baraGoû (Marche-en-Famenne), de drie ontdekkingen van het jaar de Transvaal (Oudergem), De Stadt van Luijck (Sint-Truiden) en L’Horizon (Chaumont-Gistoux)

De Ambachtelijke Chef van het Jaar is Johan Segers, die in 2017 zijn 50 jaar aan de fornuizen viert, een halve eeuw uitmuntendheid. 

Ook de volgende thematische laureaten werden bekroond: 

Gastvrouw van het Jaar: Valérie Barbanson (Philippe Meyers – Eigenbrakel)
Italiaanse Chef van het Jaar: Felice Miluzzi (Rossi-Leuven)
Aziatische Chef van het Jaar: Dokkoon Kapueak (Boo Raan – Knokke-Heist)
Terras van het Jaar: Fou d’O (Gent)
Sommelier van het Jaar: Gianluca Di Taranto (The Jane - Antwerpen)
Dessert van het Jaar: L’Eau Vive (Arbre)
Brasserie van het Jaar: Brabohoeve (Schilde)
Gastro-bistro van het Jaar: Bruut (Brugge)
Nieuwkomer van het Jaar: Chambre Séparée (Gent)
Wijnkaart van het Jaar: Terminus (Watou)Bierkaart: Edison (Koksijde)
21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • eric debanne

  En betaalbaar ???

 • Willy Govaert

  Voor de vijfde jaar na mekaar 19.5 op 20.... Hij gaat er toch niet op vooruit :)

 • Zjeppe Fierens

  Onlangs gesprek gehad met sterrenchef.Blijkt dat ze noodgedwongen moeten bezuinigen op o.a. foodkost om het hoofd boven water te houden. Gevolg; producten die vroeger als afval verkocht werden worden nu "opgewaardeerd" spek wordt nu een topproduct en voor een bord met verschillende soorten "gefermenteerde radijzen" betaal je 30 euro... Het moet een passie zijn, zei de man, of je overleeft het niet.

 • Ghislain Globus

  Sommige restaurants krijgen een punt bij, maar de prijzen van de menu's stijgen ook. Plots zijn de ingrediënten een stuk duurder. Restaurants die een 15 krijgen en prijzen voor complete menu's hanteren van 100 à 140€ pp is toch iets van het goede teveel. Ik ga voor de helft naar Frankrijk want het is daar heel goed en goedkoper.Is een etentje met 4 man tussen de 16 à 20000Bf niet heel veel. Ik zei het vrijwillig in Bf, misschien zal hun frank vallen.

 • daniel vanmechelen

  Ik ga liever naar een goed restaurant zonder ster in de buurt , heb dan men buik goed vol en hout meer centen over voor iets anders leuk. Moet dan ook nooit na het buiten komen nog naar een frituur om dat ik nog honger heb.