IN KAART: Deze Blokker-filialen moeten sluiten

De directie van huishoudketen Blokker heeft vandaag bekendgemaakt 69 van de 190 winkels in België te sluiten. Daardoor staan 302 van de ruim 900 banen op het spel. Dat meldt Blokker in een persbericht.

Volgens de directie is de omzet de voorbije vijf jaar met 20 procent gedaald. In 2015 was er een operationeel verlies van 15 miljoen euro, dat in 2016 nog zou zijn opgelopen. Om de rendabiliteit te herstellen, wordt een reeks maatregelen genomen, zoals een "optimalisatie van het beheer van de verkooppunten".

"Ik ben er mij heel goed van bewust dat deze aankondiging voor ons allen erg moeilijk is. Er worden nieuwe kansen gecreëerd, maar ook nieuwe beperkingen opgelegd. Wij willen Blokker nv de nodige middelen aanreiken om weer rendabel te worden en zodanig de toekomst van ons bedrijf in België veilig te stellen", stelt Bernd Bosch, CEO van Blokker België.

Blokker is sinds 1977 aanwezig in België. Het maakt deel uit van de Nederlandse Blokker Holding B.V.

Waar en hoeveel?

In Vlaanderen gaan meer concreet 37 Blokker-winkels dicht, zo is vernomen uit vakbondsbron. Het gaat onder meer om vestigingen in Aarschot, Deinze, Diksmuide, Eeklo, Gent en Hasselt (2). Dat zijn de winkels die volgens de directie de slechtste resultaten kunnen voorleggen.

In Brussel en de rand worden zeven Blokker-winkels gesloten. In Wallonië 25.

"Sociaal bloedbad"

Pascal Strube van de socialistische vakbond heeft het over "een echt sociaal bloedbad". "Een derde van het personeel ontslaan, waar gaat het naartoe met de handel in België?", klinkt het wanhopig. "Sommige personeelsleden werkten al 25 of 30 jaar bij Blokker." Zijn collega van de christelijke vakbond, Marc Jacobs, bevestigt dat er heel wat personeelsleden van Blokker vele jaren anciënniteit hebben. "De keten hanteerde immers al enkele jaren een aanwervingsstop."

Procedure-Renault, geloofwaardig toekomstplan

De vakbonden zullen proberen om via de procedure-Renault zoveel mogelijk banen te redden, aldus Strube. Op 14 februari is een eerste informatievergadering gepland met de directie. "We willen er onder meer een lijst krijgen van het personeelsbestand. Op basis daarvan kan dan gekeken worden of er opportuniteiten zijn inzake SWT (brugpensioen, red.)", verklaarde Jacobs. "De directie heeft ons alvast verzekerd dat ze haar medewerking gaat verlenen om het aantal naakte ontslagen zoveel mogelijk te beperken." Een deadline kregen de bonden niet opgelegd.

Daarnaast willen de bonden een geloofwaardig toekomstplan voor de keten. De vakbondsman wijst erop dat de directie al langer wist dat het niet goed ging met Blokker. "Waarom heeft men niet geïnvesteerd?" In de 121 Blokker-winkels die open blijven wordt het masterplan verder uitgerold. Volgens Jacobs betekent dat een ruimere en luchtigere inrichting en een duidelijker assortiment. "In het verleden had Blokker de reputatie dat men er zowat alles kon vinden. Men wil nu opnieuw aansluiten bij de traditie en zich profileren als dé huishoudspecialist."

Werk neerleggen?

Het personeel van de getroffen winkels wordt nu ingelicht door de directie. De bonden lanceerden geen oproep om het werk neer te leggen, maar houden wel de vinger aan de pols. "Als het personeel door de schok van de aankondiging niet kan werken, dan heeft het onze steun", aldus Strube.

"Dramatisch"

Vicepremier en minister van Werk Kris Peeters noemt het nieuws "dramatisch". De minister heeft vrijdag om 14.30 uur een ontmoeting gepland met de topman van Blokker België.
35 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • David Saeys

  Fait gaan met geld in hun zakken zo ken ik ook een bedrijf en heel ver vandaan opnieuw beginnen onder en ander naam ze bouwen eerst nieuwe burelen en kantoren en maanden later zijn ze fait zogezegd

 • Anonymous

  Allemaal de schuld van Erdogan.we steken toch alles op hem :))

 • FRANK BOSSUYT

  Bernd Bosch en Stephane Smeulders 2 topmanagers die al verschillende bedrijven failliet hebben laten gaan! Echt proficiat

 • Anonymous

  We doen het allemaal zelf... kopen op internet omdat we te lui zijn geworden om naar buiten te gaan... Denk bij uw volgende bestelling eens of u iemand kent die zijn werk verliest als u op bestel drukt

 • Anonymous

  Schandalig gewoon, weer zoveel ontslagen mensen. Maar de regering geeft zichzelf een schouderklopje want die zijn zeker van hun loon