IN KAART: 143 winkels blijven wellicht ook morgen dicht door sociale onrust bij Lidl

BELGA
Het werknemersprotest bij Lidl breidt nog altijd uit. Na de start van de namiddagploegen om 13 uur waren al 128 van de circa 300 vestigingen dicht, blijkt uit cijfers van de directie. Dat aantal liep later nog op tot 143. De directie heeft een verzoek tot verzoening ingediend, maar voorlopig gaat de staking voort, wellicht dus ook nog morgen. 

De spontane stakingen begonnen gisteren nadat sociaal overleg over de werkdruk in de winkels was afgesprongen. Eerst gingen enkele winkels dicht in het Luikse, maar snel volgden ook acties in tientallen andere vestigingen.

Volgens de liberale vakbond dreigde de directie in de regio Gent met ontslag voor werknemers die willen staken. De woordvoerster spreekt dat tegen. "Dat is niet waar we voor staan. Het kan niet en mag niet. Mensen zullen niet ontslagen worden omdat ze staken. Het is hun recht", luidt het.

Verzoeningsaanvraag  

De directie van Lidl heeft een aanvraag ingediend bij het verzoeningsbureau van het paritair comité, zo maakte ze vandaag bekend in een persbericht. Regelmatig contact met de vakbonden resulteerde immers nog niet in een akkoord. 

"Met deze aanvraag tot verzoening wil de directie de vakbonden vragen opnieuw aan tafel te gaan. En verder in te zetten op een constructief overleg", staat in het persbericht van de directie.

Het is nog niet duidelijk wanneer de verzoeningsvergadering kan plaatsvinden, de directie hoopt nog deze week.

In vakbondskringen wordt positief gereageerd op de uitnodiging. "We zijn zeker bereid om rond de onderhandelingstafel plaats te nemen", zegt Johan Lippens van LBC.

Of de aanvraag tot verzoening de stakingsbereidheid zal temperen, is niet duidelijk. "De acties komen van onderuit, het personeel is de hoge werkdruk beu", beklemtoont Lippens. Hij verwacht dat de meesten pas weer aan het werk zullen gaan als er effectief iets concreets uit de bus komt.

Bekijk de gesloten Lidl-winkels op onderstaande kaart en tabel:
52 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Eric Martens

  Stakingsgolf ontstaan uit "ontslag in Gentse van persoon die werkdruk niet aankon". Blijkbaar moet je dus iedereen doe niet voldoet in zijn job aanhouden? Ook die slager die vegetarisch wordt? Of het meisje met lactose-intolerantie? Als je niet voldoet in je job moet je een andere job zoeken. Ook al ben je een toffe collega. Spijtig maar helaas.

 • Febe Chapin

  Lidl is na Colruyt het enige waar je kwaliteits artikelen kunt vinden aan menselijke prijzen. De werkdruk is niets speciaals eigenlijk. Er is enkel niets van collegialiteit en respect tussen/voor de werknemers (ken enkele mensen die er hebben gewerkt). En daar moeten winkelketens zelf iets aan doen. Mensen die er al langer werken, pesten die nieuwkomers door hun eigen werk door te schuiven en misbruiken. Dat is het cultuur in Lidl..

 • Conny Van den Bosch

  Dat de Walen staken is geen verrassing maar, de West Vlamingen? Als er werknemers van Lidl Geraardsbergen zijn, aub, morgen niet staken hé en zorg dat er genoeg spareribs in de koeling liggen.

 • Inge De Bruyn

  De waarheid is dat vakbonds terroristen personeel dat wil werken, de grote meerderheid, gewoon afdreigt. De straat blokkeert en klanten schoffeert. De zogezegde druk is om te lachen. Binnen enkele jaren loopt het vol 16 jarigen net zoals in Nederland. De vakbond moest zich schamen

 • Thierry Vansweevelt

  Ik ga die schreeuwlelijke keten alvast niet missen. En hun clienteel moet uit protest bij een echte fruitwinkel gaan kopen. Geen plastic en veel lekkerder. Maja beetje duurder en sommigen denken dat ze een koopje doen in die ketens maar veel is niet te vreten.