In Israëlische media is Aalst Carnaval en reactie van minister Katz een non-item

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz
AP De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken riep gisteren de Belgische overheid op om Aalst Carnaval te veroordelen en te verbieden. Aalsters burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) reageerde scherp op die stelling. “Het komt geen buitenlandse minister toe om te bepalen wat in Aalst wel en niet mag. Dat zal ik zelf wel bepalen”, aldus D’Haese. Ook andere Belgische politici mengen zich in de polemiek rond Aalst Carnaval. Terwijl in ons land het debat volop woedt, is Aalst Carnaval in Israëlische media op dit moment een non-item. 

Israel Katz, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, riep de Belgische overheid gisteren via Twitter op om het carnaval in Aalst te veroordelen en te verbieden. Aanleiding zijn de joodse karikaturen, die vorig jaar te zien waren en ook dit jaar zullen terugkeren. “België zou zich als westerse democratie moeten schamen om zo’n giftige antisemitische vertoning toe te laten”, klonk het. 

Aalsters burgemeester Christoph D’Haese vindt die oproep “te gek voor woorden” en herhaalt dat Aalst Carnaval geen antisemitische parade is. “Er is geen plaats voor racisme, wel voor spot en humor.” De oproep om Aalst Carnaval te verbieden is wat D’Haese betreft “disproportioneel”. De VN-organisatie schrapte vorig jaar in december op aandringen van burgemeester D’Haese het evenement van de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Katz had dat toen al toegejuicht als een “morele beslissing die gebaseerd was op principes”.

Naast de reactie van de Israëlische minister van Buitenlandse zaken blijft het in Israëlische media dit jaar opvallend stil over Aalst Carnaval. Tot nog toe bracht enkel de Engelstalige krant ‘The Times of Israel’ gisteren een artikel over de Aalsterse carnavalsstoet. 

Artikel in de Engelstalige krant 'The Times of Israel'
RV Artikel in de Engelstalige krant 'The Times of Israel'5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcel Leroux

  Hier komen zeggen wat niet mag, ze zouden best eens in eigen boezem kijken.

 • Mario Tersago

  Aalst heeft zelf verzocht om geschrapt te worden van UNESCO, dus die informatie is ook al niet correct. De minister heeft dit nooit met eigen ogen aanschouwd noch de context van Aalst karanaval getracht te begrijpen, dus wat geeft deze man dan het recht om dit te veroordelen? Omdat hij een 'jood' is? Schertvertoning imho.. Nuancering is belangrijk, zowel van de karnavalisten als van de joodse gemeenschap.

 • François Nuyts

  Zij hebben er ondertussen zelf voor gezorgd dat die praalwagens nu meer in de belangstelling zijn gekomen dan op Carnaval zelf denk ik .

 • Jan Dekoninck

  OK , Israel , je kunt in Aalst de stoet verbieden . Op één voorwaarde , dan gaan wij eens komen zeggen in Israel wat mag en niet mag ...........

 • chris vangiesbergen

  Dat ze zich eens moeien met dingen die in hun land gebeurt waar ook veel mensen niet kunnen mee lachen .