In het buitenland zoeken naar bezittingen van OCMW-klanten, mag dat wel?

Fons Duchateau.
Foto BELGA Fons Duchateau.
Het Antwerpse OCMW gaat in het buitenland op zoek naar bezittingen van steuntrekkers, maar is dat wel wettelijk? De POD Maatschappelijke Integratie heeft juridische bedenkingen over het proefproject en maakte die ook over aan het OCMW.

De bevoegde minister Denis Ducarme (MR) liet de voorbije maanden op vraag van CD&V een analyse uitvoeren van het proefproject waarbij met de hulp van een private partner in het buitenland wordt onderzocht of Antwerpse OCMW-klanten daar bezittingen hebben. Uit die analyse blijkt nu onder meer dat het OCMW mogelijk het beroepsgeheim schendt door informatie met andere personen dan maatschappelijk assistenten te delen en dat er op juridische vlak twijfels zijn rond het feit dat de OCMW-klanten al dan niet verplicht toestemming moeten geven voor een dergelijk onderzoek.

Huis in Turkije

Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) laat via zijn woordvoerder weten dat alvast het dossier waarover gisteren gecommuniceerd werd, over een gezin dat zijn sociale huurwoning zal moeten verlaten omdat het in Turkije een eigen woning kocht, niet onder deze bedenkingen valt omdat Ducarme er niet bevoegd voor is. "De opdrachtgever was daar de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven en niet het OCMW", klinkt het.

Andere dossiers

Er zijn wel nog andere dossiers lopende waar het OCMW wel de opdrachtgever is, en de bedenkingen mogelijk dus toch gelden. "We gaan binnenkort met de resultaten rond de tafel zitten met de federale en Vlaamse regering", aldus nog de woordvoerder van Duchateau. "Dit is dan ook nog maar een proefproject. Op basis van de resultaten zullen we kunnen stellen dat er een maatschappelijk probleem is en kunnen we bekijken hoe we dat efficiënt kunnen aanpakken. Deze vorm van fraude is een realiteit en moet aangepakt." 
52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  De wet geld niet voor nva . Zij staan boven de wet .Alles wat voor de anderen verboden is ,is toegelaten voor de nva , gehoord ? En ,,,,, euh ,, nva(ers) foefelen nooit , zij zijn heilig Zij laten ons goed verdienen , zorgen dat er geen armoede is , we hebben heel goede pensioenen, geen wachtlijsten een gratis ziekteverzekering en tevreden ambtenaren, leraars, politieagenten of oei , vergis ik mij ?

 • werner beckers

  Geven onze rijken alles aan die in het buitenland geparkeerd staat ,ik dacht het niet , wat niet wil zeggen dat ik dit goedpraat wat deze turken gedaan hebben,maar voor zo een kleine garnalen wordt er met man en macht gezocht, ik vraag mij af of ze het zullen uitvagen met 48000 euro die ze terugeisen,als het over hooggeplaatsten gaat weten we al op voorhand dat er niets van komt

 • Marc Baeyens

  Zijn huis beschermen tegen inbrekers, mag dat wel ?

 • Luc vanessa

  toch niet verwonderlijk , in brussel is er een kiezerslijst met 90% allochtonen ,en het is dan nog een belgische lijst !!!! straks worden we bestuurd door buitenlanders ! en ik noem ze buitenlanders omdat ze toch niet willen integreren !!!!!!!

 • annelies dilien

  Heel simpel een geboren belg mag geen bezittingen hebben om recht op een woning te hebben, dan geldt dat voor iedereen!!! Er worden al genoeg uitzonderingen gemaakt voor vreemdelingen. Dat ze dan maar in hun huis in het buitenland gaan wonen.