In heel Europa stijgt het aantal daklozen, ook ons land doet het bar slecht

Daklozen deze winter in Etterbeek.
Baert Marc Daklozen deze winter in Etterbeek.
In heel Europa is het aantal daklozen gestegen. Zo blijkt uit een recent rapport van de Europese daklozenorganisatie Feantsa. Alleen Finland en Noorwegen leggen positieve cijfers voor. Ons land doet het bar slecht.

"In Brussel is het aantal daklozen op straat de laatste tien jaar met bijna 100 procent gestegen", is de conclusie van Freek Spinnewijn. Hij is directeur van Feantsa. Bij een telling op een nacht in november trof de organisatie 3.386 daklozen aan, een stijging van welgeteld 96% tussen 2008 en 2016. "Deze gegevens zijn schokkend, ze onthullen hoe de opeenvolgende regeringen in het land falen. Ze komen er maar niet toe om van deze kwestie een prioriteit te maken. Bovendien is het alarmerend om te zien dat België bijna het enige Europese land is waar niet-EU-burgers zo gediscrimineerd worden op de huizenmarkt in vergelijking met Belgische staatsburgers." 

Het rapport onthult dat de huizenprijzen tussen 2008 en 2016 veel sneller gestegen zijn dan de inkomens. Arme huishoudens gaven in totaal 38,5% van hun inkomen uit aan huisvestingsgerelateerde zaken. Ter vergelijking: het EU-gemiddelde bedraagt 42,1%. Voor de totale bevolking gaat het om 19,5%. 15,8% van de niet-EU-burgers leeft in een (overbevolkt) huis dat niet geschikt is voor huisvesting, bij de Belgen is dat veel minder of 2,2%.

Ook in andere Europese landen zijn de resultaten volgens Spinnewijn "alarmerend". Hij noemt het vooral opvallend dat de stijging van het aantal daklozen nu ook duidelijk te zien is in landen met een sterke verzorgingsstaat zoals Duitsland, Denemarken en Groot-Brittannië. Finland valt dan weer in positieve zin op. Daar daalde het aantal daklozen van 2009 tot 2016 met 18%. Zij krijgen er eerst een woning en hoeven niet naar een opvangtehuis waar integratie moeilijker loopt. Het helpt hen problemen sneller op te lossen.
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Bosman

  Dat verbaast mij niets als ik zie hoe dat diegene die de daklozen moeten helpen werken. Hun eigenbelang gaat voor dat van de doelgroep. Voeg daarbij nog eens de onzinnige regeltjes die ze deze mensen willen opleggen en je krijgt nog meer daklozen.

 • Fredien Vandervekens

  Heel grappige poging van "correcte vaststellers". Het aantal daklozen in Europa is enorm gestegen ! Goed dat het "lachdag" is vandaag, dus we "mogen". (S) links baart een nieuwe benoeming voor de "goudzoekers", het worden nu "daklozen". Volgende deuntje aub ? (S) liiinks ?

 • Roger Van Acker

  Doe zo verder, hier in Belgie is er meer te doen, voor de vreemdelingen dan voor ONS eigen volk.Daar komt zeker nog REVOLUTIE van.

 • Eida Lam

  Verbazingwekkend is dat niet, meer dan de helft van de culturele import heeft hier niets te zoeken en een kwart is analfabeet. Maar ze blijven ze wel importeren naar visie van het socialisme, gewoon iedereen even arm maken, dat is gelijkheid volgens sossen.

 • Arthur Houben

  Wacht nog even tot nva herverkozen wordt,bdw waarschuwt nu al dat SZ er helemaal aan zal gaan en dan zul je pas een massa daklozen zien bijkomen: enkel van eigen volk natuurlijk, hé bart!!!Goed nadenken in het kieshokje want deze belofte zullen ze wel houden!