In derde van de Vlaamse gemeenten wordt luchtvervuilingsnorm overschreden

"Een meerderheid van de Vlamingen woont op een plaats waar de impact van verkeer op de luchtkwaliteit beperkt is", zegt Filip Meysman (Universiteit Antwerpen), die het project wetenschappelijk begeleidde.
Peter Lanssens "Een meerderheid van de Vlamingen woont op een plaats waar de impact van verkeer op de luchtkwaliteit beperkt is", zegt Filip Meysman (Universiteit Antwerpen), die het project wetenschappelijk begeleidde.
In een derde van de Vlaamse gemeenten worden de Europese normen met betrekking tot luchtvervuiling overschreden. Dat blijkt uit de resultaten van de actie CurieuzeNeuzen, waarbij 20.000 Vlamingen in de maand mei de concentratie stikstofdioxide (NO2) in hun straat hebben gemeten. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen vandaag.

NO2 is een schadelijk gas dat in de uitlaat­gassen van wagens zit, en is dus een goede parameter voor luchtverontreiniging door verkeer. De laagste waarde (10,9 µg/m3 - microgram per kubieke meter lucht) werd gemeten in het kleine gehucht Remersdaal bij Voeren, de hoogste (75,3 µg/m3) langs een druk kruispunt op een tweebaansweg in Houthalen-Helchteren.

De gemiddelde concentratie over alle meetpunten is 22,8 µg/m3, wat vrij goed is. "Een meerderheid van de Vlamingen woont op een plaats waar de impact van verkeer op de luchtkwaliteit beperkt is", zegt Filip Meysman (Universiteit Antwerpen), die het project wetenschappelijk begeleidde. 

"Blauwe oases en forse normoverschrijdingen"

Maar het beeld is genuanceerder. Behalve blauwe oases van zuivere lucht in het Hageland en Haspengouw, de Limburgse Kempen, de Voerstreek, de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland, zijn er ook hotspots waar de metingen tot ver voorbij de Europese norm schieten. Die norm, die ook de advieswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is, ligt op 40 µg/m3. Overschrijdingen komen voor in een derde van alle gemeenten.

Behalve blauwe oases van zuivere lucht in het Hageland en Haspengouw, de Limburgse Kempen, de Voerstreek, de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland, zijn er ook hotspots waar de metingen tot ver voorbij de Europese norm schieten.
Marc Baert Behalve blauwe oases van zuivere lucht in het Hageland en Haspengouw, de Limburgse Kempen, de Voerstreek, de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland, zijn er ook hotspots waar de metingen tot ver voorbij de Europese norm schieten.42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Gaston Foubert,dan moet je me eens uitleggen waarom de lucht buiten de steden beter is dan in de steden ondanks andere vervuilende bronnen zoals schepen,vliegtuigen e.d. Het gaat ook over de NABIJHEID van bronnen en in de steden is dat vrijwel altijd dieselwagens.

 • Peeters Freddy

  Heel erg, en morgen doen ouders hun kinderen tot aan de schoolpoort met de auto en laten die daar vaak de auto aan staan gedurende enkele minuten, maar dat zal wel mogen zeker.

 • Marc Statham

  Begin dan al met die stinkende fijnstofbakken van houtkachels en allesbranders te verbieden.

 • anna vandenberg

  De kindjes misbruiken voor de campagne, maar de ouders en grootouders die amper 500 m van school wonen brengen hun kinderen met de auto naar school, hun achttienjarige kinderen krijgen een auto cadeau en doen geen stap te meer voet of geen meter met de fiets, de realiteit op het platteland.

 • stefaan kerckhof

  Als je deze resultaten ziet dan lijkt het me erg onverstandig en om de mooie hoge bomen op wat nu nog Camperpark vogelzang is in Antwerpen te kappen, om plaats te maken voor extra parking op Antwerpen expo.Dit is een wel erg noodzakelijke groene buffer.