In de eerste helft van 2017 werd er bijzonder weinig gestaakt

In de tweede helft van 2017 werd er wel veel gestaakt.
Photo News In de tweede helft van 2017 werd er wel veel gestaakt.
Er werd tijdens de eerste zes maanden van 2017 erg weinig gestaakt: 78.621 dagen. Dat is het laagste cijfer sinds 2006. Dat blijkt uit cijfers bekendgemaakt door Kurt Vandaele, onderzoeker bij het European Trade Union Institute.

De cijfers steken erg af met met het zware stakingsjaar 2016, toen het sociale protest tegen de regering Michel zorgde voor meer dan 300.000 stakingsdagen in het eerste halfjaar alleen al.

Mogelijk heeft het kalme stakingshalfjaar te maken met het zomerakkoord van de regering Michel, waardoor het politieke zwaartepunt naar de tweede jaarhelft verschoof. Er was ook een interprofessioneel akkoord dat zonder veel strubbelingen werd overgenomen tijdens het sectoraal overleg. "Door de verplichte loonnorm kan er ook niet meer worden gestaakt voor een hoger loon. Als de loonnorm volledig is ingevuld, heeft staken voor meer loon nog weinig zin", aldus Vandaele. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean De Grande

  Zelfs de meest debiele meelopers beginnen te beseffen dat de huidige vakbonden meer kwaad dan goed doen. Notationele rudi voorop.

 • Edgard Gielis

  dan hebben ze nog veel inhalen begin er aan stakers he word tijd met zulke regering

 • Fredien Vandervekens

  Onze stakers staken het staken.

 • Marc Vinck

  logisch, er is geen reden tot staken. Vakbonden komen tot besef dat het inderdaad beter gaat. Beter laat dan nooit.

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  Veel te weinig !