In 2016 meer dan 3.000 wapens in beslag genomen

Archiefbeeld van een lading in beslag genomen wapens.
Mozkito Archiefbeeld van een lading in beslag genomen wapens.
In 2016 namen de politiediensten in ons land 3.063 wapens in beslag. Dat zijn er een vijfde meer dan de 2.475 het jaar voordien. 

Uit de voorlopige cijfers van 2017 lijkt het aantal dat jaar weer te zullen afnemen. Tijdens de eerste tien maanden van 2017 werden er 2.321 in beslag genomen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op een schriftelijke vraag van Philippe Pivin (MR). 

Jambon wijst er in zijn antwoord op dat in het kader van de strijd tegen de wapenzwendel een integrale en geïntegreerde aanpak ontwikkeld werd die zowel preventie, reactie als opvolging omvat. Het thema werd ook als prioritair opgenomen in het Nationaal Veiligheidsplan (NVP) 2016-2019 waarbij in dit verband 12 doelstellingen geformuleerd werden, zoals de verbetering van de registratie en traceerbaarheid van vuurwapens, de optimalisatie van de internationale info-uitwisseling en betere afstemming van de EU-regelgeving.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Danny Govaerts

    Dus ging het hier om wapens van de brave burger die ooit geregistreerd geweest zijn . Hoeveel wapens van kriminele heeft men verzameld?? Da zal nie veel zijn die krijgen hun wapen zelfs terug als het niet bewezen is dat het gebruikt is .

  • mieke jansens

    en 2018?

  • guido vermeyen

    Ik denk dat er bij een "hertelling" van die wapens de helft ervan al verdwenen is . Zoals de vorige "amnestie" van wapens bleek, dat die niet eens werden ingeschreven, en de mooiste exemplaren plots beentjes hadden gekregen en ja, een huiszoekingske bij die verantwoordelijk agenten zou wel iets kunnen opleveren....als ze al niet zijn doorverkocht in het zwarte markt, als men denkt dat agenten heilige boontjes zijn, denk dan maar rap wat anders.