Immense opkomst voor tweede “spijbelen voor het klimaat”: 12.500 jongeren wandelen protestmars door Brussel

 De opkomst voor de tweede editie van ‘Spijbelen voor het klimaat’ overtrof de verwachtingen. Na de 3.000 spijbelende leerlingen van vorige week, trokken er nu liefst 12.500 jongeren door Brussel.
BELGA De opkomst voor de tweede editie van ‘Spijbelen voor het klimaat’ overtrof de verwachtingen. Na de 3.000 spijbelende leerlingen van vorige week, trokken er nu liefst 12.500 jongeren door Brussel.
Leerlingen van over heel België zijn vandaag voor de tweede week op rij door Brussel getrokken om er te spijbelen voor het klimaat. De opkomst was enorm. Maar liefst 12.500 jongeren waren op post, meldt de woordvoerster van de Brusselse politie, Ilse Van de keere. Een pak meer dan vorige week. Toen spijbelden 3.000 jongeren voor het klimaat.

Oproep: Vechten uw kinderen ook thuis voor een beter klimaat? Of doen ze nog altijd het licht niet uit?

De spijbelende leerlingen droegen opnieuw borden en doeken mee met verschillende veelzeggende slogans, zoals “Er is geen planeet B”, “brossen voor de bossen”, “make love not CO2" en “bla bla bla, act now”. 

“Zot hoeveel mensen er weer zijn”

De organisatoren van ‘Youth for Climate’ hebben één eis voor de Belgische politici en voor het verzekeren van hun toekomst: ze willen een bindend klimaatplan waarin staat dat de ambitie is om de opwarming van de aarde te beperken tot onder de 1,5 graden.

Rond 10.30 uur begonnen de jongeren aan hun protestmars door Brussel. De leerlingen waren massaal aanwezig, de opkomst lag opvallend hoger dan vorige week. “Het is zot hoeveel mensen er vandaag weer gekomen zijn”, zei organisatrice Anuna De Wever. “Het feit dat nog meer mensen ons gehoord hebben en hier vandaag aanwezig zijn, is een ongelooflijk signaal. Dit kan niet genegeerd worden.”

Photo News

Veel lawaai

De stoet trok met veel lawaai en enthousiasme door de hoofdstad, met slogans als “Youth for Climate” en “What do we want? Climate justice”. De mars passeerde onder meer aan het Koningsplein, het Luxemburgplein en het Madouplein om in een grote lus terug te keren naar Brussel-Centraal. Rond 12.30 uur werd de mars afgerond. 

Een groot deel van de spijbelende leerlingen trok naar huis of weer naar school, een ander deel bleef nog enige tijd op het Europakruispunt voor Brussel-Centraal staan en slogans roepen. De jongeren mochten er tot 13.30 uur blijven.

Mark Baert

Steun

Net zoals vorige week kregen de scholieren steun van een delegatie “Grootouders voor het klimaat”. Op verschillende plaatsen waar de spijbelaars passeerden, legden mensen even het werk stil om hen aan te moedigen. 

Enkele politici kwamen ook hun steun betuigen. Onder meer Meyrem Almaci (Groen) en Raoul Hedebouw (PvdA) stapten mee. Ook Dries Van Langenhove werd heel even gezien in de mars, al kwam hij pleiten voor kernenergie.

Mark Baert

“Hoopgevend”

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) toont appreciatie voor de leerlingen die de school even inruilen voor een klimaatbetoging. “Ik heb enorm veel begrip voor jongeren die engagement opnemen en bezorgd zijn om de toekomst”, zegt ze. “Dat is hoopgevend.” 

Toch heeft ze het moeilijk met het spijbelen. “Er zijn andere manieren om je stem te laten horen”, vindt de minister. “Mijn oudste dochter is vandaag niet gaan betogen, een keuze die ze zelf heeft gemaakt”, klinkt het. “Het is makkelijk om strenge maatregelen te eisen en zeggen dat het beleid alles moet oplossen”, stelt Schauvliege nog. “Maar iedereen zal een inspanning moeten doen.”

Wannes Nimmegeers

Honderdtal jongeren voeren actie in Antwerpen

De manifestatie in Brussel heeft ook navolging in Antwerpen gekregen. Een honderdtal spijbelende jongeren verzamelde op de Groenplaats. De jongeren bliezen rond 9 uur verzamelen, voorzien van mondmaskers en spandoeken met slogans als ‘We will all die together” en “Ooit nog iets verspillen, klets op uw billen”.

“We voeren actie in Antwerpen, omdat niet iedereen in Brussel geraakt. Sommige leerlingen mogen niet naar de hoofdstad van hun ouders of er zijn financiële redenen. We denken dat het klimaatprotest langer vol te houden is als het dichter bij huis georganiseerd wordt”, zegt Warre Germis van het Stedelijk Lyceum Groenhout in Berchem, die de actie mee organiseert.

Photo News

Rond 11 uur kwamen schepenen Jinnih Beels en Tom Meeuws (sp.a) naar het plein. Beels prees de jongeren dat ze willen opkomen voor een beter klimaat en een betere stad, maar heeft liever niet dat ze daarvoor spijbelen. “Daarom stel ik voor dat we in mei samen met alle scholen en leerlingen een klimaatdag organiseren. We willen samen met jullie proberen om van Antwerpen de eerste stad te maken die scoort op klimaatvlak.”

Photo News
Photo News
BELGA
Photo News
BELGA
BELGA
AP
BELGA455 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • David Piron

  1 De mama van Anuna De Wever zou werken in een studiebureau dat voor Groen werkt, dies brood men eet dies woord men spreekt. 2 Hoeveel van die jongeren zijn echte betogers? Er zullen er veel mee gaan om niet naar school te moeten gaan. 3 Jeugdig idealisme is mooi om te zien maar als die jeugd er een dag zelf voor staat dan zullen ze wel anders piepen!

 • mieke jansens

  en hoeveel verplaatsen zich per auto, trein, bus, vliegtuig? laten het licht branden? staat te lang onder de douche?..tv..laptop ..computer ..gsm..Playstation..smartphone..tablet ..? .

 • Peter Bonacasa

  Gaan jongens en meisjes! Pak jullie eigen toekomst in handen en laat die niet bepalen door verzuurde bejaarden die egoïstisch zijn en zo vastgeroest in hun eigen grote gelijk dat ze niet willen veranderen.

 • Maurice Verheyen

  Jongeren zijn verwend. Maar door wie? Vooraleer af te geven op de jongeren die tenminste uit hun luie zetel komen om te protesteren tegen plastic verpakkingen en de foute politiek van de laatste 60 jaar. Driewerf hoera voor deze jonge mensen!!!

 • Johnny Verbist

  @Wouter Beyen als je je boodschap internationaal wil verspreiden helpt het wel. Brussel is een heel multiculturele stad, Engels zal men wel verstaan.