Imam: "Enkel dictatuur kan hoofddoekverbod opleggen"

UNKNOWN

"Mijn woorden werden verdraaid." Zo reageerde imam Nordine Taouil tijdens een debat in 'De Zevende Dag' op zijn eigen oproep om vanaf september niet naar school te gaan zolang het hoofddoekenverbod geldt. Hij vindt dat de moslimwereld op die manier gedwongen wordt tot de oprichting van moslimscholen. Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever draagt de imam een zeer zware verantwoordelijkheid. Hij wees er ook op dat de sluier in Turkije verboden is.

"Noodkreet"
Volgens Taouil waren zijn uitspraken een noodkreet. Moslima's hebben het recht om hun identiteit te tonen en de sluier maakt daar volgens hem deel van uit. Het is dus hypocriet dat de hoofddoek wel op straat maar niet op school kan. Voor de imam kan enkel een dictatoriale samenleving een hoofddoekverbod opleggen. "Maar Vlaanderen is geen dictatuur. Dat in Frankrijk de hoofddoek verboden is, komt omdat dat land een lekenstaat is, België is een koninkrijk", aldus nog Taouil.

"Man moet zich beheersen"
De Wever, die eerder al gewezen had op het hoofddoekverbod in Turkse scholen, weerlegde dit: België is wel degelijk een lekenstaat. Godsdienstvrijheid staat voor hem echter niet gelijk met het recht op een uitzondering op de rechtsregels. De sluier is voor hem een beperking van de seksuele uitstraling van de vrouw. "Onze samenleving leert dat de man zich moet beheersen en niet dat de vrouw zich moet bedekken", aldus nog de N-VA-voorzitter. (belga/svm)