Imam citeert koran over 'ontrouwen' op 21 juli-viering

De toespraak van een imam tijdens de plaatselijke 21 juli-viering in Sint-Joost-ten-Node heeft voor enige commotie gezorgd. De imam had soera's, hoofdstukken uit de koran, geciteerd waarin het gaat over "het volk van de ontrouwen". Dat bericht de onafhankelijke journalist Mehmet Koksal op zijn website.

Diversiteit
De imam was op de viering aanwezig op vraag van de gemeenteraad van Sint-Joost-ten-Node. Die wou bij de ceremonie de verschillende religies betrekken en zo de diversiteit in de gemeente vertegenwoordigen. Maar het citaat gekozen door de Turkse imam Sükrü Uymaz schoot het katholieke publiek van de parochie in het verkeerde keelgat. Het gaat hoofdzakelijk om katholieken uit het oosten, vooral uit Armenië.

Zware sluier
De imam las onder meer volgende passage voor uit de soera Al-Baqara (De koe): "Inderdaad, het volk van de ontrouwen gelooft niet, het is hen om het even of je hen verwittigt of niet: ze zullen nooit geloven. God heeft hun harten en oren verzegeld; en een zware sluier belet hen het zicht; en voor hen zal er een zware straf zijn." (belga/gb)