Illegale medicijnen per post versturen is hip: nooit zo veel pakjes onderschept

Beeld ter illustratie
Jan De Meuleneir - Photo News Beeld ter illustratie
Vorig jaar werden 5.702 postpakketten met illegale geneesmiddelen - van erectie- tot abortuspillen - onderschept in ons land. Een record, bericht De Tijd.

In 2012 werden in ons land per dag amper drie postzendingen met illegale geneesmiddelen onderschept. Het afgelopen jaar waren dat er gemiddeld meer dan 15 per dag, een record. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische geneesmiddelenagentschap FAGG. Ook tegenover 2017 zijn vorig jaar 1.230 pakketten meer onderschept.

In de onderschepte pakketten troffen de inspecteurs van de speciale onderzoekseenheid van het FAGG niet alleen de klassieke erectiepillen aan. Zes van de tien pakketjes bevatten wel medicijnen voor het urogenitale stelsel (de organen van het urine- en voortplantingsstelsel). Maar het ging ook om finasteride, dat gebruikt wordt om de prostaat te verkleinen bij mensen met plasproblemen. Finasteride wordt ook gebruikt als wonderpil tegen kaalheid, maar het vergroot de risico's op andere aandoeningen zoals impotentie of depressie.

Andere onderschepte postpakketjes bevatten slaappillen (186 in 2018) of middelen tegen ADHD (76). Er zijn ook 57 pakketten onderschept met nootropica, zogenoemde 'breinpillen' die het leervermogen en het geheugen bevorderen. 

E-commerce

Dat er meer illegale medicijnen worden onderschept, komt onder andere door de toename van de e-commerce, die maakt dat in het algemeen meer postpakketten worden verstuurd. Mogelijk kunnen de douane en bpost ook beter pakjes onderscheppen. Maar de Belgen lijken ook meer geneesmiddelen illegaal te bestellen via het internet.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rayan El Arami

  Ik bestel ook in Nederland. Maar enkel legale medicijnen die hier ook zonder voorschrift te verkrijgen zijn of na een bezoekje aan de huisarts. Gewoon omdat ze zelfs als ik verzendkosten moet betalen, een pak goedkoper uitvallen of hier tijdelijk niet te verkrijgen zijn.

 • Peter Janssens

  Zo zullen de meeste mensen hun medicijnen moeten kopen in de toekomst, nu de N-VA de ziekenfonsen gaat afschaffen.

 • Gino Denil

  Er worden niet alleen illegaal geneesmiddelen besteld. Dat kan ook legaal bij legale online apotheken. En als steeds meer geneesmiddelen niet beschikbaar zijn in de lokale apotheek kan dat een oplossing zijn.

 • Serge Aernoudt

  Er zijn altijd twee zijden aan een medaille. Drone is prachtige uitvinding waar veel goed, maar ook veel kwaad kan mee gebeuren.

 • Rene Dannau

  dat komt omdat ze hier vooral te duur zijn.