Ikea gaat zonnepanelen verkopen in ons land (en je hoeft ze niet zelf te installeren)

Ikea wil de grootste leverancier van zonnepanelen worden.
epa Ikea wil de grootste leverancier van zonnepanelen worden.
Meubelreus Ikea gaat vanaf vandaag zonnepanelen verkopen in ons land. Eerst online en vanaf eind januari ook in de acht Belgische warenhuizen van de Zweedse keten.

België is daarmee het vijfde land wereldwijd waar Ikea de zonnepanelen gaat verkopen, na het Verenigd Koninkrijk, Polen, Nederland en Zwitserland. Ikea kiest er voor de panelen ook in België op de markt te brengen omdat ons land "hoge elektriciteitsprijzen kent, in combinatie met veel mensen die hun eigen woning bezitten", zegt Catherine Bendayan, CEO van Ikea België.

"Betaalbaar aanbod"

Ikea ziet voldoende vraag in ons land en wil "met een betaalbaar aanbod" zonnepanelen voor iedereen toegankelijk maken. Ikea biedt twaalf zonnepanelen aan voor 4.370 euro (zonder btw). "Dat is 6 à 10 procent onder het marktgemiddelde", stelt men bij de meubelketen. Het gaat om een basisaanbod. Daarnaast voorziet Ikea ook een duurder aanbod (4.900 euro) met krachtiger panelen en een aanbod van design-zonnepanelen die in het dak worden ingebouwd (5.670 euro).

Ikea doet dat niet alleen. Het gaat daarvoor samenwerken met de internationale speler Solarcentury. Ikea zal de panelen online en in de winkels aanbieden, maar Solarcentury zal instaan voor een huisbezoek, de uiteindelijke installatie en administratie. De van oorsprong Britse firma gaat daarvoor in zee met een netwerk van lokale installateurs.

Ikea gaat ook zonnepanelen verkopen.
epa Ikea gaat ook zonnepanelen verkopen.

Op hoeveel verkochte installaties Ikea mikt, wil het niet kwijt. "Het is een nieuwe markt voor ons. We doen dit niet alleen om zaken te doen. Het maakt deel uit van ons groene beleid. We wilen zonnepanelen betaalbaar en simpel voor iedereen maken."

Ikea wil wereldwijd de grootste speler worden in de verkoop van zonnepanelen.

Sector reageert positief

De sectororganisatie voor duurzame energie in Vlaanderen ODE reageert positief op de intrede van Ikea op de zonnepanelenmarkt. Dat zegt algemeen directeur Bram Claeys. "Het toont hoe zonne-energie een volwassen product is", aldus Claeys. "Mogelijk werkt een sterke naam als Ikea ook drempelverlagend voor zonnepanelen, en worden mensen bereikt die anders niet aan zonnepanelen zouden denken". Wel raadt ODE geïnteresseerden aan om meerdere offertes te vragen, niet alleen van grote spelers maar ook van lokale installateurs. De prijs die Ikea biedt ligt onder het marktgemiddelde, erkent men in de sector. "Maar het is niet zo dat ze een prijsbreker zijn. Er zijn nog goedkopere aanbiedingen", aldus nog Claes.

"Al moet het voldoende garanties aanbieden aan de klant." Dat laatste benadrukt ook Fedelec, de federatie van 1.500 elektrotechnische ondernemers. "IKEA moet zélf de verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit. Die contractueel bij een onderaannemer leggen die geen marge kan nemen, is al te gemakkelijk. De kans is reëel dat die het jaar daarop al niet meer bestaat."
53 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • raf peeters

  Sorry@ Jef dat verbruik zo doordacht is en laag zonder comfort te verliezen, persoon-lijk vind ik dat het nog te hoog is maar de evolutie en vooruitgang zal nog beter brengen,wat jij betaald aan prosumententaks heb ik de stroom betaald zonder 15000 euro te moeten investeren in panelen, bij Eneco kost mij dat 351 euro per jaar.

 • Nick de Anno

  Nog even en het licht gaat voor iedereen uit en we gaan een rekening krijgen voor de aankoop van kernenergie uit Franse kerncentrales die nu al heel Europa voorzien van stroom. Zonne energie kunnen we niet opslaan voor 6 maanden, ook niet met een Tesla batterij. We gaan hier straks duur voor betalen met dit idioot en ondoordacht beleid.

 • Jef Lois

  raf peeters@ straks ga je nog schrijven dat al jou A+++ toestellen niks verbruiken, ook beweer je dat je met al jou toestellen geen panelen nodig hebt wie betaald dan jou zogezegd 1652 KW of krijg jij die gratis? Zij de panelen hebben liggen betalen niks voor die 1652 KW. Ik heb volgende week mijn 5 de certificaat voor de rest kan ik jou verhaal slecht geloven maar toch nog een goede dag.

 • raf peeters

  Als je vandaag A+++ toestellen hebt heb je geen zonnepanelen nodig ,heb dagelijks van 's morgens de TV al opstaan ,computer ,dan de toestellen 24/24 frigo,diepvries en heb een verbruik van 1652 kw/HR net opgenomen gisteren.Mensen die zonnepanelen nodig hebben zijn diegene die minst bekommerd zijn met verbruik en hebben een droogkast waarschijnlijk die nog 3200 watt per uur doorslikt ipv ene met warmtepomp vandaag.Men zou ze eigenlijk extra moeten belasten.

 • bart derycke

  Paul van de velde. Het is nog altijd zo dat de hoofd aannemer... in dit geval aansprakelijk is voor de installatie. Gelijk met welke onder aannemer ze ook werken.