Ierse student (22), verhuurder en instituut veroordeeld voor dodelijke brand Leuvens studentenhuis

belga
De correctionele rechtbank van Leuven heeft voorwaardelijke celstraffen van drie maanden en een jaar opgelegd aan twee verantwoordelijken van de dodelijke brand in een studentenhuis in Leuven in januari 2014. Het Instituut voor Ierland kreeg een boete van 60.000 euro. De drie beklaagden werden schuldig bevonden aan de onopzettelijke doding van twee jonge Ierse studentes.

De brand in een studentenwoning aan Kapucijnenvoer in Leuven kostte op 31 januari 2014 het leven aan Dace Zarina (22) en Sara Gibadlo (19). Twee personen en een instelling werden schuldig bevonden aan onopzettelijke doding door een gebrek aan voorzichtigheid en voorzorg. De rechtbank achtte alle feiten bewezen.

Malachy V. (72), een Ier uit Leuven, verhuurde als eigenaar de studentenwoning aan het Leuvens Instituut voor Ierland in Europa. Hij werd veroordeeld tot een jaar cel met uitstel en een boete van 6.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Shane B. (22), een Ier uit Offaly, veroorzaakte de brand met een brandende sigaret. Hij kreeg drie maanden cel met uitstel en een boete van 600 euro, waarvan de helft effectief.

Het Leuvens Instituut voor Ierland in Europa stelde het huis ter beschikking van de studenten. De vzw werd veroordeeld tot een boete van 60.000 euro, waarvan de helft met uitstel. De burgerlijke belangen worden voortgezet op 14 november.

De omgekomen studentes: Sara Gibadlo (links) (19) en Dace Zarina (22).
HLN De omgekomen studentes: Sara Gibadlo (links) (19) en Dace Zarina (22).

"Instituut probeerde verantwoordelijkheid door te schuiven"

De ouders van de twee jonge studentes reageerden opgelucht op het vonnis van de Leuvense correctionele rechtbank. "Het Instituut voor Ierland probeerde tevergeefs de verantwoordelijkheid door te schuiven", meldden ze via hun advocaten.

Colin Lynch, de Ierse advocaat van de families, dankte de politie en de brandweer van Leuven voor hun onderzoek. "Wij verwelkomen deze beslissing", zei Lynch. "De twee studentes gingen een deel van hun nog jonge leven doorbrengen in Leuven en werden daar pijnlijk uit weggerukt. Het was een lange en moeilijke weg naar de uitspraak. De families blijven met de vraag zitten hoe het mogelijk was dat de accommodatie zo ontoereikend was."

Lynch bedankte ook de inwoners van het thuisfront in Oranmore en Longford voor hun steun en liet verstaan dat in Ierland geen verdere gerechtelijke stappen zullen worden ondernomen.

Gert Warson, de Belgische advocaat van de families, drukte eveneens de tevredenheid van de nabestaanden uit. "Ze hekelen vooral het gebrek aan inzicht van het Instituut voor Ierland. Dat instituut probeerde de schuld door te schuiven, onder meer door te beweren dat de meisjes dronken waren. Die stelling werd door de rechtbank van tafel geveegd", stelde Warson. "De families zijn opgelucht dat het instituut met de neus op de feiten werd gedrukt en de verantwoordelijkheid moet opnemen."

"Zeer onzorgvuldig"

"Het is nu bewezen dat zeer onzorgvuldig werd omgesprongen met de brandveiligheid", aldus nog Warson. "Sommige brandblusapparaten waren leeg. Niet in elke kamer was een rookmelder geïnstalleerd. Rookmelders zijn geen overbodige luxe. De wettelijke normen waren toen nog niet allemaal van toepassing. Inmiddels werd het decreet rond brandveiligheid aangepast. De houten trap was niet in orde en er had minstens één andere uitgang moeten zijn. De klusjesman had dat in de mot. Hij had op de eerste verdieping een ladder vastgebonden om toch maar een vluchtroute te hebben."

Warson vindt niet dat de straffen licht zijn. "Naar Belgische normen zijn ze zelfs zwaar. Het ging tenslotte om een ongeval. De familie hoopt expliciet dat het vonnis ertoe zal leiden dat er overal ter wereld brandveilige studentenkamers komen."
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Tom Desmedt

    En sinds wanneer is een stom ongeval een moord? Oh heeft die jongen bewust het kot opgefikt? Jonas, je moet nog veel leren.

  • jonas niks

    3 maand met uitstel en 300 euro om iemand te vermoorden? Roken is duurder dan dat maar het is nog steeds goedkoop om op zo een manier iemand te vermoorden. Die gyselbreght van de kasteelmoord had het ook beter zo gedaan, dan kwam hij er alleszins goedkoper vanaf.