Ierland en Tsjechië naar stembus voor Europese verkiezingen

Een non brengt haar stem uit in Ierland.
AFP Een non brengt haar stem uit in Ierland.
Na Nederland en Groot-Brittannië gisteren, trekken nu ook Ierland en Tsjechië naar de stembus voor de verkiezingen van het Europees Parlement. De Ieren mogen elf volksvertegenwoordigers naar Straatsburg sturen, de Tsjechen 21.

In Ierland zijn de stembussen sinds vanmorgen open. Tot 23 uur kunnen iets meer dan 3 miljoen stemgerechtigden hun keuze maken.

De centrumrechtse Fine Gael van premier Enda Kenny zou zijn vier zetels houden, zeggen de peilingen. Zijn sociaaldemocratische coalitiepartner Labour heeft momenteel twee zetels, maar zou mogelijk het gelag moeten betalen voor het bezuiningsbeleid van de voorbije jaren.

De liberalen van Fianna Fail tellen drie zetels, maar hun resultaat kan afhangen van Sinn Fein. De republikeinen halen in Dublin mogelijk hun eerste zetel ooit binnen.

Normaal gezien is het voor alle 28 EU-lidstaten wachten tot zondagavond 23 uur op de officiële uitslag, maar in Ierland kan het tot dinsdag duren. Daar zou de nieuwe indeling van de kiesdistricten veel mee te maken hebben.

In Tsjechië gaan de stembureaus rond 14 uur open. Als enige EU-land worden de Europese verkiezingen er over twee dagen gespreid: ze gaan door tot morgen. Verwacht wordt dat de protestpartij ANO van miljardair Andrej Babis de grootste wordt, voor de sociaaldemocraten van premier Bohuslav Sobotka.