Iemand drie zebrahaaien, een verpleegsterhaai of 4.000 vissen?

Benoit De Freine
Over een dikke maand, op 5 januari, valt het doek over de aquariums van Aquatopia op het Antwerpse Koningin Astridplein. Daardoor moet voor zo'n 4.000 vissen en reptielen een onderkomen gevonden worden. En da's niet simpel, want wie heeft plaats voor twee verpleegsterhaaien en drie zebrahaaien?

De onderhandelingen over waar alle dieren - 100 soorten in totaal - heen moeten, lopen. "We hebben contacten met andere dierentuinen", klinkt het. "Ook met leveranciers die de dieren kunnen doorverkopen." De zoo van Antwerpen zegt zéker te bekijken waar ze kunnen helpen. "Maar wij zijn geen commerciële dierentuin. Ze moeten passen in onze kweekcollectie en wij kopen geen dieren."

Wat zeker is: geen énkel dier wordt afgemaakt, garanderen de verzorgers van Aquatopia. Sterker nog: de nieuwe eigenaars mogen dat ook niet. "Zij hebben die dieren onder hun hoede", zegt Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie Gaia. "Ze zijn wettelijk verplicht voor hen te zorgen." Bij Aquatopia zelf staan 8 banen op het spel. In totaal werken er zo'n 140 mensen bij de groep.