Hygiëne op Vlaamse markten laat vaak te wensen over

Mechelen is minst hygiënische markt

Ton Wiggenraad
De hygiëne in de verschillende marktsteden in ons land loopt fors uit elkaar. Dat blijkt uit cijfers van het voedselagentschap FAVV die CD&V-Kamerlid Els Van Hoof opvroeg. Leuven en Roeselare deden het in 2016 bijvoorbeeld erg goed, terwijl Aalst, Kortrijk, Oostende, Genk en Aarschot een pak slechter presteerden dan andere jaren. De bedenkelijke titel van minst hygiënische markt gaat naar die van Mechelen.

Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid FAVV voert elk jaar ongeveer 1.500 controles uit op marktkramers, kerstkraampjes of foodtrucks op festivals en evenementen. Roeselare ging in 2016 met de titel van meest hygiënische markt lopen: alle controles waren daar conform. Leuven volgt op een tweede plaats, met bijna 82 conforme controles, al werden daar wel een pak meer kramen gecontroleerd: 72, tegenover 11 in Roeselare. 

Slechte presteerders

De meeste andere centrumsteden kenden een serieuze terugval in vergelijking met 2015. Aalst stond toen bijvoorbeeld nog op kop met meer dan 96 procent conforme controles, een cijfer dat in 2016 terugzakte naar 65 procent. De Oost-Vlaamse stad doet het in de voorlopige cijfers van 2017 - die lopen tot 30 juni - wel al stukken beter. Ook Kortrijk, Oostende, Genk, Brugge, Hasselt, Sint-Niklaas en Aarschot zakten in 2016 naar beneden in het klassement. 

Mechelen heeft de minst hygiënische markten: minder dan 10 procent van de kraampjes was er in 2016 in orde, in vergelijking met bijna 42 procent een jaar eerder. Bij bijna een op vijf gecontroleerde handelaars in alle marktsteden was het probleem een gebrek aan voorzieningen om de handen te wassen. Bij net geen 15 procent van de kramen werd de voeding niet op de juiste temperatuur bewaard.

Uit de voorlopige cijfers van 2017 blijkt wel dat de meeste steden zich afgelopen jaar herpakten. Oostende blijft wel op de sukkel, met slechts 33,3 procent conforme marktkraampjes, tegenover bijna 44 procent een jaar eerder. 

Controles aanhouden

Van Hoof benadrukt dat de controles van het FAVV op peil moeten blijven, "zeker in de marktsteden die het minder goed doen". Het CD&V-Kamerlid pleit er ook voor dat er in de cijfers een onderscheid wordt gemaakt tussen marktkramen, kerstkraampjes of foodtrucks op evenementen. "De focus op bepaalde types evenementen kan voor een vertekening van de resultaten zorgen. Maar dit toont hoe dan ook aan dat er op sommige vlakken nog werk aan de winkel is. Hygiëne komt altijd op de eerste plaats, welk kraam het ook moge zijn," besluit ze. 
46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerard Braeckmans

  Jef Vermeulen, ik denk dat de islamieten meer hun handen wassen dan wij, blanke man. Dat hoort bij hun rituele reinigingen en uit gewoonte. Niet doen of dat we de properste mensen op aarde zijn. Dat mooi gedoe is maar vertoon naar buiten toe.

 • Jos Temmerman

  Op de markt waar de verkoper staat toe te kijken gaan ze het minder aanraken dan in de warenhuizen ,dus zever in pakskes , of moeten ze weer met een paar onnozele wetten afkomen ?

 • frieda schaut

  markten zijn zowiezo niet hygienisch, iedereen raakt alles aan, of bij kledij wordt alles door verschillende personen gepast, dat men een verbod oplegt op kledij zoals bij het pluimvee en vogels

 • Denise Vastens

  Het zijn niet de verkopers die vuil zijn maar de klanten. Als ge een nieuw kleed koopt dat hebben al 10 tallen vrouwen gepast dus wast ge dat ! Fruit spoel je en of schil je. Ook groenten. En de markt is goedkoper, en strikte voorwaarden. Moest ge eens weten wat er achter de muren van de supermarkt gebeurd.

 • ROGER BROUWERS

  Onze muggezifters zijn weer bezig.Eens gaan zien naar een markt in Ginuee.Markt langs een veldweg waar trucks voorbij vliegen.Gevolg ,een walm stof dat ge mekaar niet ziet staan.Kramen met vlees open en bloot in 30 graden buitentemperatuur bedekt met van die dikke vliegen(ronkers).Allemaal geen probleem.Hier moogt ge nog niets naar iets kijken of het is besmet.Probleem-verschil tussen producten puur natuur of chemische brol producten van hier