Huurling krijgt 20 jaar voor schietpartijen in Antwerpen

THINKSTOCK
Anass E.A. (26) heeft van de Antwerpse strafrechter in totaal twintig jaar cel gekregen in twee zaken over moordpogingen, waarbij hij telkens de ingehuurde schutter was. Drie medebeklaagden kregen celstraffen van tien maanden met uitstel tot tien jaar effectief en drie anderen werden vrijgesproken.

De eerste schietpartij gebeurde op 6 juli 2013 in een shishabar aan de Van Schoonhovenstraat in Antwerpen. Anass had er drie kogels door het been van Aziz E.H. gejaagd. Uit het onderzoek bleek dat Morad H. hem had ingehuurd voor 5.000 à 6.000 euro. Hij wilde wraak nemen, omdat het slachtoffer een dag eerder op hem geschoten had, omwille van een uitstaande drugsschuld. De rechtbank veroordeelde Morad H. tot tien jaar cel. Allal E.A., de vader van Anass die als tussenpersoon zou zijn opgetreden, werd vrijgesproken. Chauffeur Said A. kreeg zes jaar cel.

De tweede schietpartij vond in de nacht van 22 juli 2013 plaats op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Abdelhakim E.M., ook wel 'zotte Hakim' genoemd, kreeg twee kogels in zijn been. Anass was opnieuw de schutter en zou gestuurd zijn door de broers Mohamed en Alee A., bijgenaamd de 'Visboeren'. Zij zouden in het kader van een drugsdeal nog een eitje met hem te pellen hebben gehad.

Voor hen was acht jaar cel gevorderd, maar de rechtbank vond het niet bewezen dat zij de opdrachtgevers waren en sprak hen vrij. Hun broer Rachid kreeg tien maanden cel met uitstel voor zijn aandeel in een voorafgaande confrontatie op het Maarschalk Montgomeryplein, waar Zotte Hakim en een vriend omsingeld werden en klappen kregen.

Van de zeven beklaagden werden er vijf bij verstek veroordeeld. De rechtbank beval de onmiddellijke aanhouding van Anass E.A. en Morad H.