Huur Financietoren ligt 15 miljoen euro per jaar boven marktprijs

De Financietoren in Brussel.
Photo News De Financietoren in Brussel.
De huurprijs van de Financietoren in Brussel is opgelopen tot 350 euro per vierkante meter per jaar. Vergelijkbare kantoren in Brussel kunnen worden gehuurd voor 225 à 250 euro per vierkante meter. Dat zou een besparing van 15 à 20 miljoen euro per jaar opleveren, blijkt uit een marktbevraging van De Tijd.

Vandaag raakte bekend dat de Nederlandse vastgoedgroep Breevast de Financietoren heeft verkocht aan het Zuid-Koreaanse Meritz. De verkoopprijs van 1,2 miljard euro is het op één na hoogste bedrag dat ooit in Europa werd neergeteld voor een alleenstaand gebouw, schrijft De Tijd. 

De hoge verkoopprijs heeft volgens de krant te maken met de omvang van het gebouw, maar ook met het contract dat de Regie der Gebouwen in 2004 sloot met Breevast. Dat contract had een looptijd van dertig jaar (tot 2034) tegen een huurprijs van 200 euro per vierkante meter, jaarlijks automatisch indexeerbaar. Bovendien werd de prijs nog aangepast aan de renovatiekosten, die door de aanwezigheid van asbest hoog opliepen. Volgens De Tijd betaalt de overheid intussen 59 miljoen euro per jaar aan huur voor de Financietoren.

Uitzonderlijk veel

Voor de kantoorruimte gaat het om 350 euro per vierkante meter en dat is uitzonderlijk veel voor kantoorruimte in Brussel, zeggen specialisten aan de krant. De Europese Commissie onderhandelt op dit ogenblik over het huren van The One in de Europese wijk voor een prijs van 250 euro per vierkante meter per jaar. 

Bezetting

Laurent Vrydaghs van de Regie der Gebouwen zegt dat hij hoopt de bezetting in de Financietoren te verhogen, van 4.800 naar 6.000 mensen. Het huurcontract heronderhandelen is in principe onmogelijk. Een denkpiste is opnieuw onderhandelen in ruil voor een langere huurtermijn, maar die langere termijn speelt nu net in het nadeel van de overheid.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Vloebergs Jan

  Aan 59 000 000 euro per jaar voor 4800 mensen is dit per persoon 12 291 euro huur. Dit is echt smossen met geld, net zoals onze 5 regeringen die waarschijnlijk ook dergelijke kantoren huren die onderbezet zijn en menschien per hoofd vele malen meer huurgeld betalen. Door en door verrot!

 • Jos Brems

  De staat morst met geld, dat is al langer geweten. Maar het is altijd rap opgelost : gewoonweg de burgers nog wat meer uitpersen.

 • Jules Vermeers

  Huren dat is het slechtste wat je kunt doen. Maar ja om dat te begrijpen moet je verstand hebben.

 • Kristine Delacourt

  Die huur betalen wij met ons belastinggeld! Wie is hiervoor verantwoordelijk? Hoe is het zo ver kunnen komen? Welke partij moet hiervoor afgestraft worden? Dat zou ik nog wel eens in de kranten willen lezen!

 • Raphaël Defour

  Is dit de zoveelste uitloper van de ooit Paars-Groene entente met de Guy?