Ga naar de mobiele website
^ Top

Hulplijn voor pedofielen in Vlaanderen: 'Het is dít of doen of pedofilie niet bestaat'

rv
Van alle mannen met pedofiele gevoelens pleegt slechts een minderheid misbruik. Ze hebben echter vaak het gevoel dat ze nergens terechtkunnen, en dat kan het gevaar verhogen dat ze wél tot daden overgaan.

"Het is een tot nog toe onbekende groep, bij wie preventieve hulp erg zinvol kan zijn", zegt criminologe Minne De Boeck van het Universitair Forensisch Centrum aan het UZA, dat het project mee trekt. Ook mensen uit de omgeving van iemand met pedofiele gevoelens kunnen terecht bij de hulplijn.

Het project heet 'Stop It Now!', naar een gelijkaardig Amerikaans initiatief dat al 25 jaar loopt. Ook in Nederland, Groot-Brittannië en Ierland wordt de aanpak al gebruikt.

De Amerikaanse, Britse en Nederlandse versies van Stop It Now! boeken al jarenlang succes. De Boeck: "We hopen dat ook ons land hier klaar voor is. Het alternatief is onze kop in het zand blijven steken en doen alsof het probleem hier niet bestaat."

Meer informatie en achtergrond over 'Stop It Now!' leest u in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 1 euro

Meer over19 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ben de Schrijver

  Ben meermaals door verschillende daders slachtoffer Zo een lijn is wat er al lang moest zijn, je moet je maar bedenken dat dit soort lijnen jouw kind beschermt op punten waar je het zelf niet ziet! Eindelijk vooruitgang ook op dit punt. Een lek ga je ook niet dichten door een kast omheen te bouwen, gevang is niet altijd de oplossing. Daarboven zitten die al vol en wilt niemand een nieuwe in zijn buurt. Dit heet oplossen en niet de ogen sluiten.

 • Carolien DN

  Nogal een manonvriendelijk artikel, er zijn ook vrouwelijke pedofielen

 • JJ81

  En welk succes hebben ze dan geboekt? Zijn ze plots geen pedofiel meer als ze erover kunnen praten?

 • D. B.

  Een gevoelig punt, maar een goede stap. Ik heb liever dat ze ergens terechtkunnen om erover te praten, dan dat ze het opkroppen en tot daden overgaan. Wie kan er nu TEGEN het voorkomen van kinderverkrachtingen zijn?

 • Leila Ali

  Schandalig ! België moet Saudi Arabië niet met de vinger wijzen over mensenrechten ! Het is juist in België waar het gerecht onrechtvaardig is , straf pedofielen met ern ZWARE straf ipv ze te pamperen ! Denk aan al die jonge, zwakke slachtoffers !

Meld een bug