Hulplijn 1712 kreeg 'mystery call' van Hilde Crevits

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)
BELGA Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft zelf een mystery call gedaan naar de Vlaamse hulplijn 1712, voor mensen die te maken krijgen met geweld. Dat zei ze vandaag in het Vlaams parlement.

Crevits kreeg in het parlement een vraag van Vera Celis (N-VA) over de zorgwekkende trend van pesten op school. De minister noemde de hulplijnen Awel, CLBch@t en 1712 heel waardevol in de aanpak van pesten. "1712 kan heel relevant zijn omdat je onmiddellijk wordt doorverwezen naar een nuttige instantie. Het is nuttig om eens zelf te bellen om te zien hoe dat loopt. Ik heb dat al geprobeerd. Mijn kabinet weet dat zelfs niet. Ik was zeer positief verrast over de 'mystery call' door mezelf."

Haar telefoontje was niet het gevolg van een pestsituatie, zei Crevits. "Ik heb gebeld om te kijken hoe het werkte en of ik op maat werd bediend. Die nummers worden immers voor zoveel dingen ingezet. Ik ben daar zeer aangenaam over verrast."

Vorige maand bleek nog uit een onderzoek van de UGent dat bijna de helft van de Vlaamse jongeren aangeeft slachtoffer te zijn van pesten of cyberpesten. Crevits wil dat nuanceren, omdat die conclusie is gebaseerd op één enkele vraag in het onderzoek. "Het aantal jongeren dat zwaar gepest wordt blijft eigenlijk stabiel, maar de globale cijfers nemen af", aldus de minister. Ze wacht het vervolgonderzoek af, maar wil het probleem intussen wel verder aanpakken. "U weet dat welbevinden op school voor mij heel belangrijk is. Ik was dan ook een beetje verrast toen de minister-president zei dat voor het welbevinden de slinger is doorgeslagen." Naast de hulplijnen rekent ze onder meer op het project De Conflixers van de Vlaamse Scholierenkoepel en op de vormingen van çavaria.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  Dus ze heeft mensen aan de lijn laten wachten die wel degelijk onmiddelijk hulp nodig hadden, het is maar goed om te weten!

 • Mark Wijgers

  Chris is weer bezig.

 • Leo Verbeek

  dus ook als je gepest wordt op school. Maar wat als de juf het niet begrepen heeft op 1 of 2 van haar leerlingen en veel van haar verdoken acties eigenlijk als pestgedrag kan uitgelegd worden? wat dan aub? Ik heb het zien meemaken op een school.

 • Emi De graeve

  Hulplijnen zullen niet veel oplossen en de scholierenkorpel ook niet. Dat is theorie en werkverschaffing. We moeten naar een mentaliteitsverandering waarbij kinderen in hun opvoeding grenzen leren respecteren. Dat is de ouderlijke taak en vraagt inspanning en toewijding, iets wat aan sommige ouders teveel gevraagd is.