Hulpagenten willen ook wapen dragen

Het ziet er naar uit dat de terreurdreiging voor ons land ook de komende weken op niveau drie zal blijven. Morgenochtend beslist het OCAD, het centrum voor dreigingsanalyse, hierover. Als niveau drie wordt aangehouden, blijven de militairen risicoplaatsen bewaken. Het dreigingsniveau werd op 15 januari verhoogd van twee naar drie, na de antiterreuroperatie in Verviers.

"Het huidige terreurniveau handhaven is op termijn onhoudbaar", zegt de politievakbond VSOA. Dat komt onder meer omdat hulpagenten alleen op straat mogen als ze begeleid zijn door een gewapende inspecteur. Hulpagenten, of agenten van de politie zoals ze officieel heten, mogen nog geen wapen dragen. 9 op de 10 vindt dat die regel moet doorbroken worden.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon van de N-VA heeft al gereageerd op de vraag van de politie om hulpagenten ook een wapen te laten dragen. "Wapendracht voor hulpagenten is bespreekbaar, als daar ook eerst de gepaste opleiding aan vooraf gaat. Die nieuwe rol voor agenten moeten dan passen in een ruimere hervorming van de politie."