Hulp bij zelfdoding: parket start onderzoek

Het parket Oost-Vlaanderen start een onderzoek naar de Coöperatie Laatste Wil, de Nederlandse organisatie die zoekt naar een veilig, legaal en humaan zelfdodingsmiddel en volgende maand in België twee bijeenkomsten organiseert.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

 Zoals onze krant vanochtend al meldde, telt de vereniging in België al 700 leden. De Nederlandse organisatie pleit al jaren voor meer zelfbeschikking over leven en dood en houdt bijeenkomsten voor mensen die graag ooit zelfstandig en zonder tussenkomst van een arts hun leven willen beëindigen. “We willen vooral onze organisatie voorstellen, vertellen aan leden waar we precies voor staan en hen inlichten over de wettelijke mogelijkheden bij een levenseinde”, aldus secretaris Bert van Herk. Er zal door de organisatoren niet expliciet over het laatstewilmiddel, een ‘zelfmoordpoeder’, worden gesproken.

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie reageert erg bezorgd op de Belgische bijeenkomsten. “We vrezen dat die mensen in een suïcideproces zullen aantrekken”, zegt directeur Gwendolyn Portzky. Palliatief arts Wim Distelmans heeft begrip voor de visie van Coöperatie Laatste Wil, maar noemt het in de praktijk onhaalbaar. “Hoe ga je ervoor zorgen dat het niet bij de verkeerde mensen terechtkomt?”

Het parket Oost-Vlaanderen is een onderzoek gestart naar het zelfdodingsmiddel, bevestigt de persmagistrate. Het onderzoek zit nog in een beginfase en het parket wil onder meer nagaan over wat soort middel het gaat. De bijeenkomst van de vereniging vindt normaal op 24 juni plaats in Gent. Ook in Nederland is het openbaar ministerie vorig jaar met een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de Coöperatie Laatste Wil.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Grosemans

  Gezien men massaal gestemd heeft op partijen die anti euthanasie zijn, zou dit middel wel eens een succes kunnen zijn.

 • raf peeters

  Zolang ik uit een rusthuis kan wegblijven is het ok,komt die dag maak er een eind aan, twee kinderen werken in rusthuizen en geven me gewoon gelijk en ga ook naar de tachtig,de enige reden ouderen in leven te houden is de pillen industrie ,artsen en veel te dure rusthuizen,als mens ben je nul geteld,vb,kan je 't normaal vinden dat je als enige persoon 15 bewoners moet in de gaten houden ,eten geven ,pampers omdoen ,,wassen,ze bezig houden,neen ,personeel aannemen doen ze niet,

 • ROBERT GERTS

  Beste Jos. Blijkbaar bent u niet onder degenen die uit het levenn willen stappen, wegens bv. Jarenlange, ondragelijke pijnen. Ik KWAM bij de overheids instanties terecht! Daar word maar 1 ding gedaan : je VOLPROPPEN met anti depri! De overheid en artsen laten het nooit toe! Of je mort 99 zijn! Neen, ze durven nog te vragen of ze een experiment mogen uitvoeren! Indien ik het poeder had, zou ik het reeds geruime tijd gebruikt hebben! Neen, nu “leven”, zodat ze mij tot 5 huizen verder horen huilen

 • Jos Vercammen

  Sorry Lily, maar ik ben het niet me je eens. Iedereen heeft het recht om uit het leven te stappen. Maar laat alsjeblieft de overheid over waken, dat een aantal voorwaarden nageleefd worden Men moet absoluut voorkomen dat dit middel, dat de dood veroorzaakt, niet in handen van de verkeerde mensen komt. Daarnaast moeten ook mensen, die zwaar depressief zijn of suïcidale neigingen vertonen, beschermd worden tegen zichzelf, zodat ze geen zinloze onherroepbare daden stellen.

 • Hilde Peeters

  Beter menselijk doen dan wat sommige doen om uit het leven te stappen. Vele mensen willen na constante pijn lichamelijk of geestelijk niet meer verder. Dieren worden geholpen mensen niet moeten Het moet geld op brengen en leven in ellende.