Hulde voor overleden Belgische heldin uit WOII

In 2011 kreeg Augusta Chiwy in Brussel al een ereteken van het Amerikaanse leger.
AP In 2011 kreeg Augusta Chiwy in Brussel al een ereteken van het Amerikaanse leger.
Aan het Mardassonmemoriaal in Bastenaken vindt zaterdag een plechtigheid plaats voor verpleegster Augusta Chiwy, de in Congo geboren Belgische heldin uit de Tweede Wereldoorlog die zondag op 94-jarige leeftijd overleden is. De kerkelijke plechtigheid vindt daags voordien plaats in de basiliek van Koekelberg.

Augusta Chiwy riskeerde tijdens de slag van Bastenaken - aan het einde van de Tweede Wereldoorlog - haar leven om als vrijwilligster honderden soldaten en burgers te redden en te verzorgen. Ze was in Bastenaken aangekomen, net op het moment dat de nazi's hun ultieme Ardennenoffensief op gang trokken.

Chiwy verzorgde samen met haar vriendin Renée Lemaire en de Amerikaanse legerarts John Prior honderden Amerikaanse soldaten en Belgische burgers, ook aan de frontlijn. Sommigen maakten daarbij bezwaar omdat ze zwart was. Lemaire en tientallen patiënten zouden uiteindelijk omkomen bij een aanval op het noodhospitaal, maar Chiwy overleefde de oorlog.

Meer dan vijftig jaar later dook haar verhaal kort op in 'Band of Brothers', de tv-serie van Steven Spielberg, in de figuur van Anna, "een zwarte verpleegster uit Congo". En historicus Martin King maakte een documentaire over haar heldendaden: 'The Forgotten Angel of Bastogne'.

In 2011 ontving Chiwy van de VS de medaille van humanitaire burgerverdienste. Enkele maanden voordien was ze door België geridderd in de Kroonorde. En ze was ereburger van Bastenaken.

Bij de plechtigheid zaterdag aan het memoriaal zal ook de Amerikaanse ambassadrice Denise Bauer aanwezig zijn, net als de lokale autoriteiten. Chiwy's laatste rustplaats wordt de begraafplaats van Bastenaken.

Augusta Chiwy overleed zondag op 94-jarige leeftijd.
AP Augusta Chiwy overleed zondag op 94-jarige leeftijd.