Huizen scheuren door aanhoudende droogte: “Verzekeraar heeft zelfs niet moeite gedaan om te komen kijken”

VTM NIEUWS
De aanhoudende droogte in ons land, heeft onverwachte gevolgen. Op sommige plaatsen in Vlaanderen is de ondergrond zo hard gekrompen door het tekort aan neerslag, dat huizen beginnen te scheuren. Vooral voor woningen die gebouwd zijn op kleigronden zijn de gevolgen groot. De vloeren en muren in het huis van Ronny Vanhoutte uit Zwevegem zitten vol met barsten.

“Zie je die horizontale barst, onder de vensterbank, die is nieuw”, zegt Ronny Vanhoutte. Overal in zijn huis zijn er barsten in de vloeren en de muren. Het is op sommige plaatsen zelfs zo erg dat enkele muren ook niet meer recht staan. “Ik kon hier geen deur meer dichtdoen door de verzakking. Dus ik heb al de deuren eraf gehaald en opnieuw gemonteerd", gaat hij verder.

Volgens Ronny’s architect is de ondergrond van klei in combinatie met de grote droogte van de afgelopen weken de oorzaak van het probleem. De klei droogt uit en krimpt, waardoor de ondergrond mee krimpt en de muren dus verschuiven.

We zien het fenomeen de laatste jaren weer sterk toenemen. Vooral in de streek rond Kortrijk, Ieper en de Vlaamse Ardennen

Jan Maertens, professor grondmechanica

“De eerste keer dat er melding van scheuren in huizen door de droogte werd gemaakt, was in 1976. Toen was er ook een lange droge zomer. We zien het fenomeen de laatste jaren weer sterk toenemen. Vooral in de streek rond Kortrijk, Ieper en de Vlaamse Ardennen", legt Jan Maertens, professor grondmechanica, uit.

Hopeloze situatie

Ronny contacteerde al zijn verzekeraar om te bekijken of zijn brandverzekering de schade kan dekken, maar dat bleek niet het geval. “Ik heb een paar keer aangedrongen, ze zeggen dan dat ze een dossier gaan opmaken, maar het is hopeloos. Ze hebben zelfs de moeite niet gedaan om te komen kijken.”

Specialisten hopen dat de droogte kan erkend worden als ramp, zodat de overheid financieel kan tussenkomen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  Een goede en stevige fundering is de basis van alles en verder moet je niet zoeken.

 • Marie Vandam

  T ja als men blijft bouwen op plaatsen waar het natuurlijk niet mag krijgt men dat , fout van verkopers van de grond en zeker de gemeenten die het toe laten...want voor geld dans de beer...

 • Dan Midden

  mijn huis staat op een degelijke plaat met deftig ijzer in ipv de prutsfundering die de architect voorzien had. Vervolgens kelder gemetst met elke 2 lagen extra wapening erin zodat het als 1 blok beton werkt. Waterpeil grondwater fluctueert al jaren met 1.5m en toch geen scheuren. Krijg ik dan nu geld omdat ik destijds iets meer geïnvesteerd heb zodat ik nu geen geld met vragen? Kan men niet beter de architecten eens deftig controleren op hun vakkennis en hun laten betalen

 • Danny Holdensrath

  Leren die architecten nog iets op school buiten mooi ontwerpen maken?

 • Bertrand Janses

  "...Specialisten hopen dat de droogte kan erkend worden als ramp...!" Wij zijn het enige land in Europa (of de wereld?) waar als het te droog, te nat, te stormig enz...is, dat men verzoekt te bedelen bij de regering....!