Huiszoekingen op kabinet Zuhal Demir: "vertrouwelijke" documenten in beslag genomen

Gerechtelijk onderzoek rond de International Polar Foundation van Alain Hubert

Staatssecretaris Zuhal Demir
photo_news Staatssecretaris Zuhal Demir
De politie heeft deze voormiddag huiszoekingen uitgevoerd op het kabinet van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA). Bij de huiszoekingen zijn een aantal documenten in beslag genomen, meldt het Brusselse parket. Volgens de staatssecretaris ging het om vertrouwelijke documenten.

De huiszoekingen kaderen in een gerechtelijk onderzoek rond de International Polar Foundation van Alain Hubert dat al sinds 2014 loopt.

"De onderzoekers hebben bij de huiszoeking de documenten waar ze naar op zoek waren, gevonden en in beslag genomen", meldt het Brusselse parket. "Bij monde van haar advocaat liet de staatssecretaris verstaan dat de in beslag genomen documenten 'vertrouwelijke documenten' zijn, maar deze vertrouwelijkheid geldt niet ten aanzien van de onderzoeksrechter."

Een tiental agenten in burger waren aanwezig op het kabinet. Demir, die binnenkort haar eerste kindje verwacht, was op het moment van de huiszoekingen zelf niet aanwezig. Het parket benadrukt dat de staatssecretaris zelf niet geviseerd is door het lopende gerechtelijk onderzoek. Ook het kabinet-Demir zelf wijst erop dat de huiszoeking verband houdt met de strafklacht die is ingediend door de voorgangster van Demir, gewezen staatssecretaris Elke Sleurs. "Er is dus geen verband met de huidige staatssecretaris."

Poolreiziger Alain Hubert met Zuhal Demir.
belga Poolreiziger Alain Hubert met Zuhal Demir.

Bitse juridische strijd over poolbasis

Hubert en de Belgische Staat voerden de voorbije jaren een bitse juridische strijd rond de poolbasis prinses Elisabeth. Demirs voorganger Elke Sleurs had het IPF van Hubert uit het poolsecretariaat, het bestuursorgaan van de poolbasis, gezet. Die juridische twisten leidden ertoe dat er vorig jaar geen missie naar de Zuidpool kon plaatsvinden.

De Belgische Staat is sinds juni de enige eigenaar van de poolbasis. Het beheer ervan is voor minstens zes jaar toegekend aan de internationale poolstichting IPF van poolreiziger Alain Hubert. Demir en Alain Hubert sloten daarover een akkoord. De strijdbijl lijkt begraven. In het akkoord was ook afgesproken dat alle juridische procedures werden stopgezet. De Belgische Staat betaalde wel een bedrag van 4,5 miljoen euro, onder meer voor het vereffenen van onbetaalde facturen. Burgerrechtelijk is ook alles afgehandeld, maar de strafklacht van Sleurs liep dus nog.

Alain Hubert met op de achtergrond de poolbasis.
belga Alain Hubert met op de achtergrond de poolbasis.88 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jintha

  als ze daar eens goed zoeken vinden ze wel iets de nva liegt en bedriegt en zij doet niet anders terecht dat ze daar zoeken nva niet te vertrouwen

 • Diane Bernaerts

  "Demir was op het moment van de huiszoekingen zelf niet aanwezig": inmiddels weten we dus dat ze daarover gelogen heeft. Ik vraag me af waarom?

 • M B

  De linkse pers was er als de kippen bij om met misleidende leugenachtige titels Demir, dus N-VA, te diaboliseren.

 • Tom Faes

  Rare zaak , waarom die 4.5 miljoen euro , Zuhalleke ?( zwijggeld?) Nu beginnen ze bij de nv-a mekaar al te beschuldigen . Raar

 • ronkanon

  Het deksel dicht houden,daar kennen ze alles van bij N(V)-A.Het zijn immers zij die als enige te laf zijn om hun graailijst te tonen.Jammer voor hen dat al weken bekend is dat zijn de grootste graaiers zijn.Maar ja,als ze bij N(V)-A wel graaien,is het voor hun kiesvee plotseling wel prima natuurlijk.