Huiszoekingen bij meerdere farmabedrijven in België

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) is vandaag binnengevallen bij meerdere farmabedrijven in België. Ze worden ervan verdacht de concurrentie op de markt van biosimilaire geneesmiddelen tegen te werken.

De bedrijven zouden toegang van concurrenten tot de markt voor bepaalde geneesmiddelen beperken, vertragen of verhinderen. Novartis, dat genoemd wordt in een klacht rond een geneesmiddel voor ouderdomsblindheid, bevestigt aan HLN dat de huiszoekingen niet bij hen plaatsvonden. Roche is wel onderworpen aan een onderzoek. 

Biosimilaire geneesmiddelen zijn geneesmiddelen die een gelijkwaardige werking hebben als gepatenteerde biologische geneesmiddelen. Uit onderzoek van de mededingingsautoriteiten is gebleken dat dergelijke alternatieven voor de originele geneesmiddelen “het moeilijk hebben een plaats op de markt te veroveren”, zegt Véronique Thirion, auditeur-generaal van het auditoraat. Zo zouden ziekenhuizen bijvoorbeeld een voorkeur blijven hebben voor het originele product.

De mededingingsautoriteiten hebben dan ook de indruk, aldus Thirion, dat sommige farmabedrijven restrictieve praktijken toepassen om de introductie van die biosimilaire geneesmiddelen op de markt te verhinderen. Die praktijken bestaan er bijvoorbeeld in dat de “economische keuze van ziekenhuizen wordt beperkt”, aldus Thirion.

Bij Medaxes, de belangenorganisatie van producenten van biosimilaire geneesmiddelen, juichen ze de actie van de BMA toe. “We stellen al langer aan de kaak dat de biosimilaire geneesmiddelen weinig voet aan de grond krijgen in België”, zegt Pieter Boudrez. “In andere landen ligt de verkoop soms tot vijf keer hoger dan in België en dat is eigenlijk zeer opmerkelijk. Blijkbaar neemt de BMA nu initiatief om te onderzoeken hoe het komt dat die goedkopere alternatieven hier niet van de grond komen. We wachten de uitkomst van het onderzoek af.”

Farmabedrijf Roche bevestigt onderworpen te zijn aan een onderzoek van de Belgische Mededingingsautoriteit. “Roche werkt in volledige transparantie samen met alle overheidsinstellingen”, klinkt het in een mededeling. “Tijdens het onderzoek zal Roche volledig operationeel blijven en zullen we alle gebruikelijke activiteiten verderzetten.”

Het is niet duidelijk welke andere bedrijven nog zijn onderworpen aan een onderzoek. “Maar in de farmasector gaat het altijd om grote bedragen”, aldus nog de auditeur-generaal. Hoelang het onderzoek gaat duren, kan de autoriteit niet zeggen. De huiszoekingen betekenen niet dat de schuld van de betrokken onderneming al vaststaat.

Later meer

LEES OOK. De Block betwist half miljard euro verlies voor sociale zekerheid maar ‘mag’ dat niet bewijzen
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny janssens

  goed werk van De Block

 • Kristine Delacourt

  En zo wordt onze gezondheidszorg geplunderd met goedkeuring van onze ministers. Ik hoop dat ze deze zaak tot op de bodem onderzoeken en zware boetes opleggen.

 • Don Tessers

  Heel diep en veel graafwerk, vooral in opgeslagen gegevens in de pc.

 • anna vandenberg

  Het enige dat De Block gratis gemaakt heeft zijn de luxe behandelingen en geneesmiddelen, levensnoodzakelijk geneesmiddelen of behandelingen worden niet terugbetaald omdat ze weet dat de mensen het bedrag toch volledig zelf betalen zonder discussie. Alsof je voor je plezier een bloedverdunners neemt of een muco medicijn.

 • Jean Paul Peelos

  Rookgordijn waarmee De Block haar imago poogt op te poetsen.