Huiszoeking op zoek naar "De Rechtvaardige Rechters"

BELGA
In de zaak van het verdwenen paneel "De Rechtvaardige Rechters", is de politie onlangs binnengevallen bij een Gentse familie. Dat heeft Het Nieuwsblad uit goede bron vernomen. Het schilderij werd niet gevonden.

In alle discretie heeft het gerecht een huis uitgekamd op zoek naar het verdwenen paneel van het "Lam Gods". De huiszoeking vond plaats bij familie van de hoogleraar en N-VA-­politicus Matthias Storme.

Het gaat om het tweede nieuwe element in het dossier op drie dagen tijd. Afgelopen woensdag vertelde oud-bankdirecteur Jan Bosselaers op het VRT-journaal dat de Kredietbank in de jaren tachtig benaderd is door een advocaat die het paneel wilde verkopen voor 20 miljoen Belgische frank (500.000 euro). De huiszoeking dateert van voor die getuigenis en is er volgens Het Nieuwsblad niet door in gang gezet.

Waarom naar de familie Storme wordt gekeken, is ­onduidelijk. "Onze betrokkenheid is compleet uit de lucht gegrepen", zegt Matthias Storme. "De verdachtmakingen gaan terug tot de jaren dertig, maar ze zijn absurd."

Poll

Wordt het verdwenen 'Lam Gods'-paneel 'De Rechtvaardige Rechters' nog teruggevonden?

  • Ja 58%
  • Neen 35%
  • Geen mening 7%

"Wel huiszoeking, geen vervolging"

Aangezien ruim anderhalf jaar geleden een nieuw gerechtelijk onderzoek werd geopend naar het verdwenen paneel, kan een onderzoeksrechter zulke huiszoekingen uitvoeren. Dat zegt het Gentse parket.

Over de recentere huiszoeking(en) kan het parket geen commentaar of bevestiging kwijt. "Dit behoort absoluut tot het geheim van het onderzoek", zegt parketwoordvoerster Annemie Serlippens.

Naar aanleiding van verklaringen van historicus Paul De Ridder, die van grondwetspecialist wijlen Robert Senelle te horen kreeg dat die onderhandeld zou hebben met een "vooraanstaande" Gentse familie, werd in het najaar van 2013 een nieuw gerechtelijk onderzoek geopend. "Als er tips zijn, dan worden die op de meest adequate manier nagetrokken. We proberen alles in het werk te stellen om het werk terug te vinden."

Woordvoerster Serlippens zegt dat het evenwel niet meer opportuun is om daarvoor mensen te vervolgen, onder meer gezien de historische context.