Huiszoeking in kerncentrale Doel na sabotage reactor in 2014

De kerncentrale van Doel.
Photo News De kerncentrale van Doel.
Het federaal parket heeft woensdag een huiszoeking gedaan op de site van de kerncentrale van Doel. Uitbater Engie Electrabel bevestigt berichtgeving daarover van de VRT. Het federaal parket bevestigt aan Belga dat de huiszoeking heeft plaatsgevonden in het kader van het onderzoek naar een daad van sabotage in de kerncentrale van Doel 4.

“In het kader van een lopend onderzoek is een huiszoeking bezig op de site van de kerncentrale van Doel. We verlenen onze volledige medewerking”, aldus een woordvoerster. Aanvankelijk was er ook sprake van een huiszoeking op het hoofdkantoor van Engie in Brussel, maar dat bleek niet te kloppen.

Het gerecht onderzoekt een daad van sabotage in de kerncentrale van Doel 4. In augustus 2014 draaide daar iemand de afsluiter van een smeerolieleiding open. Daardoor liep de turbine vast en viel de reactor stil. Er was nooit nucleair gevaar, maar de materiële schade was enorm: meer dan 100 miljoen euro. De centrale moest lange tijd stil liggen, en Engie Electrabel leed ook grote reputatieschade.

De huiszoeking vond plaats in het kader van dat onderzoek, bevestigt het federaal parket woensdagnamiddag. Verdere informatie over mogelijke zaken die zijn meegenomen voor verder onderzoek of de ontdekking van nieuwe elementen die geleid hebben tot de huiszoeking heeft het parket niet vrijgegeven.

Lees ook:

Politie kreeg al tientallen oproepen na publicatie robotfoto sabotage Doel 4

Nog twee andere sabotagepogingen in Doel 4: gerecht doet ultieme oproep in zoektocht naar dader
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy van Puymbrouck

  Wat een lachertje, een huiszoeking 6 jaar na het gebeurde.Men blijft zich maar belachelijk maken, wat we nu weer zien is blijkbaar het niveau bij het gerecht.Men kan beter eens onderzoeken wie er allemaal rond loopt in zo'n kerncentrale omdat dit goedkoop is.Ernstige screening zal we geen sprake van zijn, bovendien zijn hun belangrijke machines onvoldoende beveiligd. In een dergelijke turbine gaat het om meer dan duizend liter olie dat zo maar weg kan lopen zonder dat er alarm komt!

 • Ferdinand Wuytack

  Deze huiszoeking is echt nog goed op tijd.

 • roger casteleyn

  Allez ze zijn er weer rap bij, als naar gewoonte als er politiek in de achtergrond speelt. Pfff.

 • Maria Vissers Cools

  Typisch België 6 jaar na de feiten

 • Achiel Devos

  De feiten dateren van 2014.Huiszoekingen in 2020 ! Is dit een Belgenmop?