Huiszoeking bij PS-kopstuk Alain Mathot in corruptiezaak

UNKNOWN

De woning van Alain Mathot (PS), burgemeester van Seraing en uittredend Kamerlid, is begin deze week doorzocht in het kader van een onderzoek naar corruptie en witwassen van geld rond het afvalverwerkend bedrijf Uvelia. Dat bericht La Dernière Heure zaterdag.
 
De Luikse onderzoeksrechter Philippe Richard maakte gebruik van de ontbinding van de kamers - en het feit dat parlementairen niet meer van immuniteit genieten - om een huiszoekingsbevel voor de woning van Alain Mathot te ondertekenen.
 
De zaak begon in 2007 met een anonieme brief die feiten van corruptie en witwaspraktijken aanklaagde. De schrijver van de anonieme brief bracht meerdere Luikse politieke personaliteiten in het geding, onder meer Alain Mathot, Frédéric en Michel Daerden.
 
Alain Mathot zegt "zeer verbaasd" te zijn over het politieoptreden van dinsdag omdat die het gevolg is van een anonieme brief van 20 maanden geleden waarin hij van corruptie beschuldigd wordt.

"De hoogdringendheid van de huiszoeking op 25 dagen van de verkiezingen staat in schril contrast met de 601 dagen dat de anonieme brief gestuurd werd", aldus Mathot. "Is het normaal dat verdenkingen geuit worden over een kandidaat op enkele dagen van de verkiezingen, terwijl die zijn onschuld niet kan bewijzen?", vraagt hij zich af.

Mathot herinnert eraan dat hij een klacht tegen onbekenden wegens laster had ingediend toen hij in kennis gesteld werd van de anonieme brief. In december 2008 had hij tot tweemaal toe aan de onderzoeksrechter aangeboden om ondervraagd te worden, wat tot vandaag niet gebeurd is. (belga/mvl)