Huiszoeking bij Getuigen van Jehova in onderzoek naar misbruik

Beeld uit de Pano-reportage.
VRT Beeld uit de Pano-reportage.
 De politie heeft vorige week donderdag een huiszoeking gedaan bij het Belgische hoofdkantoor van de getuigen van Jehova, in het Vlaams-Brabantse Kraainem. Dat meldt VRT NWS en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. 

De inval kwam er in het kader van een onderzoek naar seksueel misbruik binnen de organisatie. Het federaal parket geeft voorlopig geen verdere informatie over het onderzoek.

Een onderzoeksrechter voert sinds begin januari een groot onderzoek naar seksueel misbruik binnen de organisatie. De inval van vorige week donderdag komt er een maand nadat het onderzoeksmagazine Pano in een reportage bloot legde hoe de top van de Jehova’s getuigen al jarenlang seksueel misbruik toedekt via een intern rechtssysteem.

Uit de reportage kwam naar voor hoe de top op de hoogte is van daders maar niet naar de politie stapt. Ex-ouderlingen, dat zijn mannen die binnen de organisatie fungeren als interne rechters, vertelden hoe ze misbruikfeiten binnenskamers moesten oplossen. Ook slachtoffers getuigden er hoe ze het zwijgen werden opgelegd. De vrees bestond dat bewijsmateriaal na de Pano-reportage zou vernietigd worden. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ROBERT GERTS

    Inderdaad. De reportage van die moedige, uitgetreden mensen, is een maand geleden! TOEN werd er al gezegd dat de beruchte “blauwe enveloppen” daar lagen. Die zijn reeds lang in de VS !! Wat een snelheid weer van ons parket! Vonden ze geen rechter om de huiszoeking te ondertekenen?

  • Cecarine De Smet

    Hopelijk rijkelijk niet te laat...

  • John Peeters

    Een maand na de reportage... tijd zat dus om bewijsmateriaal te laten verdwijnen. Het gerecht in België loopt altijd achter op de feiten.