Huisbaas Belliraj was ook informant Staatsveiligheid

Het huis in Evergem waar Belliraj jarenlang woonde.
Het huis in Evergem waar Belliraj jarenlang woonde.

Niet alleen de Belgisch-Marokkaanse terrorist Abdelkader Belliraj, ook zijn huisbaas Brahim L. werkte als informant voor de Staatsveiligheid. De federale politie voerde dinsdag een huiszoeking uit in de Gentse woning van L., maar de man werd niet aangehouden. Er deden al langer geruchten de ronde dat verschillende mensen uit de omgeving van Belliraj als informanten voor de Staatsveiligheid werkten. Dat schrijft De Morgen vandaag.

Vorige week voerden speurders van de federale politie al een huiszoeking uit in de woning van Belliraj in Evergem. Sinds dinsdag heeft het parket echter een informatiestop over de zaak afgekondigd. Gisteren raakte evenwel bekend dat Alain Winants, chef van de Staatsveiligheid, klacht zal indienen tegen onbekenden over het lekken van namen van informanten.

Volgens De Morgen is Brahim L. een jonge Belgisch-Marokkaanse islamleraar die begin 2004 het huis in Evergem kocht en verhuurde aan Belliraj. De aanhouding van Belliraj was voor hem een "volslagen verrassing", zo zou hij verklaard hebben. L. staat aan het hoofd van de moskee Al Markaz At-Tarbawi (Het Educatief Centrum) aan de Elyzeese Velden in Gent. Hij is ook voorzitter van de Unie van Moskeeën en Islamitische Verenigingen van Oost- en West-Vlaanderen, de koepel van Marokkaanse moskeeën in beide provincies, en was kandidaat om lid te worden van de Moslimexecutieve. (sps)