Exclusief voor abonnees

Huisartsenvereniging geeft uitleg over bescherming tegen processierups: “Dit is niet te vergelijken met een steek van een wesp”

De haartjes van de eikenprocessierups kunnen voor jeuk, uitslag en irriterende luchtwegen zorgen.
rv De haartjes van de eikenprocessierups kunnen voor jeuk, uitslag en irriterende luchtwegen zorgen.
De eikenprocessierups is in ons land en dat is geweten. Gisteren werd de festivalweide van Werchter deels afgesloten door een plaag van de beestjes op eikenbomen. Wie met de rups in aanraking komt, krijgt uitslag en bultjes die zorgen voor een gekmakende jeuk. De haartjes op de rups zijn de boosdoener en kunnen tot wel zeven jaar irriteren. Hoe voorkom je dat je in aanraking komt met het beestje? En als je eenmaal uitslag hebt, hoe raak je daar zo snel mogelijk weer vanaf? Marc Geenen, communicatieadviseur van huisartsenvereniging Domus Medica, legt het helder uit.

Je hebt 15% van dit artikel gelezen
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • paul van de velde

  Wij hebben er de kettingzaag er tegen aan gezet en hebben nu er al 2 jaar geen last meer van. De stam verkocht en de takken in de stoof zo dat wij er nog warmte van hebben. Simpelste en goedkoopste oplossing.

 • Roberto Pilotto

  Bij ons op het werk zijn er een deel eiken bomen met deze beestjes in Wij hebben de brandweer gebeld en die doen niets ze verwezen ons verder naar de gemeenten De gemeenten die zeggen dat ze ook niets kunnen doen nu is mijn vraag wie en wat kan ons helpen Als niemand ons verder helpt dan gaat de kettingzaag er in Wij als werkpersoneel wij zitten er mee geplaagd En is echt niet plezant de ganse dag met geïrriteerde huid te werken

 • cor vermonden

  De groenen moeten die maar tijdig en handmatig overal verwijderen zal Weyts gaan zeggen.

 • Roland Wouters

  Dat de meesjes sterven van de sproeisel van de buxus hier bij ons toch niet. Zodra de jonge meesjes uitkomen om te leren vliegen zijn de eksters er om de beestjes op te eten. Soms liggen de kleintjes dood in de nest omdat de moeder gepakt is van de eksters of de zwarte kraaien. Zelfs de kleine kipjes en eendjes worden door de eksters en kraaien gepakt; Daar zouden ze iets moeten aan doen want zelfs de Merels zijn er niet meer al de zwarte kraaien en eksters eten al de kleine vogeltjes op.

 • Mario Tersago

  Het wordt tijd dat men mensen gaat sensibiliseren voor de gevolgen van insecticiden en/of pesticiden.. Er zijn natuurlijke vijanden van de buxusmot en processierupsen, tracht hier meer aandacht aan te besteden om bv. op lange termijn in vogel en voederhuisjes te investeren, kauwen en mezen lusten dit wel en zijn snelle leerlingen. In extremis, koop een pakje roofwantsen en/of sluipwespen.