Huisartsen willen af van code oranje voor buitenlandse reizen: “Die code zaait alleen maar verwarring”

Illustratiebeeld
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld
Bij code oranje is een test en een quarantaine niet verplicht. Maar Buitenlandse Zaken gaf al uiteenlopende adviezen over die oranje gebieden. Daarom zou het beter zijn om die code oranje te schrappen, vinden de huisartsen, want die code zaait alleen maar verwarring.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Een code oranje laat te veel ruimte voor interpretatie en dat is onduidelijk voor reizigers en voor de dokters”, zegt Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica. 

“Ofwel kom je terug uit een gebied waarvan men vindt dat het nodig is van de patiënt in quarantaine te zetten en te testen. Ofwel niet. Maar een code laten waarbij het bij de ene burger wel gaat gebeuren en bij de andere niet, dat leidt tot heel veel onduidelijkheid bij de huisartsen en dat leidt ook tot veel frustraties bij de burgers.”

Lees ook: 

Help, moet ik in quarantaine? Al uw vragen over het knipperlichtsysteem voor reizen beantwoord (+)

Eerst wel, dan niet en nu toch quarantaine voor wie uit oranje zone komt
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Filip Vandecaesbeek

  Code oranje zou enkel voor zakenreizen mogen gelden. Reizen voor plezier kan enkel maar bij code groen.

 • Joske Vermeulen

  Waar moeien die huisartsen zich eigenlijk mee? Omdat ze niet goed kunnen inschatten wie al dan niet moet getest worden en wie al dan niet in quarantaine moet? Dat staat echt klaar en duidelijk op de website van Buitenlandse Zaken. In elk Europees land trouwens. Wat vinden de Vlaamse huisartsen dan van Nederland? daar werken ze zelfs met vier kleuren voor de reisadviezen: groen geel oranje rood.

 • Erwin De Meyer

  Het is uitgevonden door de politiek en dat zegt genoeg.

 • van roy jozef

  Neen, ze hadden nooit mogen toelaten te reizen. Waarom moeten ze perse in deze situatie kunnen reizen?

 • Yves Van Rossem

  Het zou de logica zelve zijn moest deze code Oranje afgeschaft worden. Ofwel is er een probleem (rood) ofwel is er geen probleem (groen). Ik heb nooit begrepen waarom onze intelectuelen met oranje kwamen aandraven