Huisartsen vragen meer middelen voor wachtposten

De subsidies die huisartsenwachtposten krijgen, zijn te krap. Ze zijn het beu om voortdurend zelf bij te passen en denken aan acties.
Thinkstock De subsidies die huisartsenwachtposten krijgen, zijn te krap. Ze zijn het beu om voortdurend zelf bij te passen en denken aan acties.
De subsidies die huisartsenwachtposten krijgen, zijn te krap. Dat klagen Vlaamse huisartsen vandaag aan in De Morgen. Ze zijn het beu om voortdurend zelf bij te passen en denken aan acties.

Een van de grootste huisartsenwachtposten van ons land trekt aan de alarmbel. Bij de post in Leuven, verantwoordelijk voor 210.000 inwoners van Oost-Brabant, vinden ze het niet kunnen dat ze hun eigen artsen wellicht nog maar eens 200 euro extra lidgeld moet vragen. "Maar alleen zo kunnen we de tekorten opvangen", zegt verantwoordelijke Thierry Op De Beeck.

Aangepaste standaardisering

De wachtposten overwegen volgens Stefan Teughels van de vzw Wachtposten Vlaanderen acties, als er niet snel een aangepaste standaardisering volgt. Aan wat voor acties de vzw denkt, kan nog niet verduidelijkt worden. "Staken doen we het liever niet, want dan zetten we onze patiënten in de kou."

Minister De Block laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van "de bezorgdheden van enkele wachtposten".

2014-06-04 11:37:29 (ARCHIEFFOTO 04-06-2014) AMSTERDAM - Een stethoscoop. Veel meer mensen krijgen de komende jaren te maken met hartproblemen. Het aantal patiënten met een hartinfarct, een beroerte en/of hartfalen stijgt naar 1,4 miljoen in 2040. Dat is 65 procent meer dan in 2011. Dat blijkt uit berekeningen van het RIVM in opdracht van de Hartstichting. ANP BART MAAT
ANP 2014-06-04 11:37:29 (ARCHIEFFOTO 04-06-2014) AMSTERDAM - Een stethoscoop. Veel meer mensen krijgen de komende jaren te maken met hartproblemen. Het aantal patiënten met een hartinfarct, een beroerte en/of hartfalen stijgt naar 1,4 miljoen in 2040. Dat is 65 procent meer dan in 2011. Dat blijkt uit berekeningen van het RIVM in opdracht van de Hartstichting. ANP BART MAAT6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Leo Duym

  Het is voor die graaiers nooit genoeg. Deels studeren tot hun vijfentwintigste op de kap van de belastingbetaler (specialisten nog enkele jaren langer) en vervolgens hun zakken vullen met het geld van diezelfde belastingbetaler. Ziekenfondsen worden immers gespijsd met belastinggeld. En van waar die jaarlijkse 30€ om enkele regels in te typen in je dossier (als dat al gedaan wordt)?

 • Stefanie van Dijk

  Mij maakt het niet uit wie m'n recept voorschrijft, de fabrikant weigert het toch al maanden te leveren dus ik moet het doen met de duurdere onvergoede variant uit Frankrijk. Heel de gezondheidszorg draait om geld en de patiënt is ALTIJD de dupe

 • Jef Lois

  Als ik hier zien wat een kasteel dat een dr. kan neer poten na tien jaar praktijk dan zullen ze het niet zo slecht hebben zeker? Maar er zijn er die NOOIT genoeg hebben zeker?

 • rik lagrou

  in Br steden vraagt men jaar-lidgeld 10/20€ voor die naar huisarts posten gaat dus oplossing is daar En ziekenhuis spoeddiensten eerst 20€ vragen zou al veel oplossen om onnodige zorgen !

 • Peter Buyck

  Hoe kan iemand lidgeld eisen op basis van de eed van Hippocrates? Helaas maar als men de gezondheidszorg financieel gezond wil maken, gaan sommigen offers moeten brengen... met... ploegarbeid, nachtwerk, weekendwerk... of is dat beneden hun peil als huisarts (laat de fabrieksarbeider dat maar doen)?