Huisartsen trekken aan de alarmbel, zelfs zij geraken niet aan mondmaskers

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
De huisartsen in ons land luiden de noodklok. Door het grote tekort aan mondmaskers kunnen ze zich niet voldoende beschermen. Dat vertellen ze aan VTM Nieuws. De huisartsen voelen zich in de steek gelaten door minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Maar die laat weten dat er een oplossing komt.

Stef Smits is huisarts in Beringen, en hij maakt zich zorgen. Alle leveranciers geven immers aan dat het nog weken wachten is op mondmaskers. Volksgezondheid vraagt dat huisartsen thuis langsgaan bij patiënten met symptomen, maar dat ziet Smits nu niet zitten.

Volgens hem is ons land dan ook niet klaar voor de eerste besmetting met het coronavirus. “Ik hoorde minister De Block zeggen dat ze heel goed voorbereid waren op de komst van het coronavirus in België, maar ik en mijn collega-huisartsen vinden van niet”, zegt hij. “We zitten met een tekort aan mondmaskers, maar we zijn wel de eersten die worden opgeroepen naar een patiënt die ziek is. We zouden toch eerst onszelf moeten beschermen.” De huisarts voelt zich in de steek gelaten.

Huisarts Stef Smits uit Beringen.
VTM Nieuws Huisarts Stef Smits uit Beringen.

Huisartsenkoepel Domus Medica is bekend met het probleem. Ze krijgen dagelijks telefoons van bezorgde artsen. “De overheid moet een voorraad aanleggen, waar enkel zorgverleners aankunnen”, klinkt het.

VTM Nieuws legt het probleem ook voor aan de FOD Volksgezondheid. Er komt een oplossing, maar wanneer is nog niet duidelijk. “We hebben een bestelling geplaatst in een Europese groepsaankoop van de Europese Commissie samen met de andere lidstaten. Maar we hebben alleen nog geen duidelijke leveringsdatum op dit moment”, verklaart, Jan Eyckmans, van de FOD Volksgezondheid

Alle leveranciers geven aan dat het nog weken wachten is op mondmaskers.
VTM Nieuws Alle leveranciers geven aan dat het nog weken wachten is op mondmaskers.

LEES OOK. Breekt coronavirus straks bij ons uit? En zal het vanzelf weer verdwijnen? Experts geven uitleg  (+)

VTM Nieuws
VTM Nieuws64 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • joan vliegen

  Onze kennis van dit virus samen met alertheid en reageren zullen naast paniek nu niks doen. En als nog. Zieke zwakke oude mensen sterven er 'misschien' aan. Dit waait snel over en de enkele pechvogels overleven het quasi allemaal. Men doet nog erger of de pest is terug. Maar ja beter deels geïnformeerd over wanneer en hoe handelen dan ivoor of walvis kopen voor genezing das een feit.

 • Paul Van Heurck

  De Block zei onlangs dat mondmaskers geen zin hebben maar ja alles wat De Block doet is geheim hé.

 • David Borreman

  Aan iedereen die met griep vergelijkt...jong of oud na week uitzweten ben je er van af..en ja weet datber ook mensen aan sterven...longontsteking jong of oud kan je maanden in ziekenhuis liggen...dat is toch wel groot verschil en als tienduizenden mensen plots zware longontsteking krijgen zoals wuhan...zitten we seruis in de problemen...

 • serge verslype

  Serge verslype Een paar dagen geleden stond er in deze krant dat maskers toch niet helpen!! Wie moet je nog geloven??

 • Leen Seurynck

  Ik begrijp nog minder dat iemand met een functie als arts, wacht tot een groot deel van de bevolking maskers gekocht heeft, en dan zelf realiseert dat hij er misschien ook wel een zou kunnen gebruiken. Moet hij daarvoor nu echt de hulp krijgen van bovenhand? Hij zou zelf een voorraad moeten aangelegd hebben een maand geleden.