Huis kopen doe je best nog dit jaar: woonbonus verdwijnt vanaf 1 januari

Photo News
Wie plannen heeft om een woning te kopen, zet er best vaart achter. Een van de maatregelen in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord is de afschaffing van de woonbonus op 1 januari.

Met de woonbonus krijgen eigenaars van een gezinswoning in Vlaanderen een belastingvermindering gedurende de looptijd van hun hypothecaire lening. Daar kwam kritiek op omdat de maatregel de woningprijzen de hoogte in zou jagen en vooral al vermogende mensen ervan zouden profiteren.

Compenseren

De afschaffing van de woonbonus zou de Vlaamse regering compenseren door de registratierechten te verlagen van 7 naar 6 procent, maar dat zal daar niet tegen opwegen. Voor een woning van 300.000 euro moet u dan maar 18.000 euro aan registratierechten betalen in plaats van 21.000 euro. Dat is 3.000 euro minder. En dat voordeel steekt u meteen op zak op een moment dat u dat goed kunt gebruiken.


Hoe duurder de woning, hoe groter het fiscale voordeel is. Het stijgt immers mee met de aankoopprijs.

Of er ook een correctie komt, is nog niet duidelijk. Momenteel wordt voor woningen met een aankoopprijs tot 200.000 euro een korting van 5.600 euro gegeven omdat in dat geval op de eerste schijf van 80.000 euro geen registratierechten verschuldigd zijn. In de kernsteden – Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde - en de Vlaamse rand rond Brussel ligt de grens voor de aankoopprijs zelfs op 220.000 euro.

Lening

Het slechte nieuws voor de kopers van een woning die daarvoor een lening afsluiten, is dat de woonbonus verdwijnt. Die biedt momenteel nog gedurende de hele looptijd van het krediet een fiscaal voordeel. De kredietnemers mogen de betaalde intresten en de terugbetaalde kapitaalaflossingen op hun belastingaangifte inbrengen met een maximum van 1.520 euro. De eerste tien jaar komt daar nog 760 euro bij als het gaat om de lening voor een enige woning. En nogmaals 80 euro voor wie minstens 3 kinderen had bij het afsluiten van de lening. Het levert het een jaarlijkse belastingvermindering op van 40% op ten hoogste 2.360 euro (1.520 euro + 760 euro + 80 euro) of 944 euro tijdens de eerste tien jaar en van 640 euro per jaar (1.520 euro + 80 euro) x 40% voor de jaren nadien. (lees hieronder verder)

Photo News

De belastingvermindering van de woonbonus wordt overigens per belastingplichtige toegepast en berekend. Als een koppel een hypothecaire lening aangaat, kunnen beide partners dus genieten van het fiscale voordeel.

Bij een verlaging van de registratierechten hangt het voordeel samen met de woning. Het maakt niet uit of die gekocht wordt door een alleenstaande of een koppel.

Voordeel

In het voordeel van de lagere registratierechten speelt dan weer dat ook mensen die niet lenen voor de aankoop van hun woning hiervan genieten.

Nog dit: de Vlaamse overheid is alleen bevoegd voor de fiscaliteit van de gezinswoning, niet voor de aankoop van een tweede woning. Hiervoor geldt nog steeds de regeling van de federale overheid, waarbij u betaalde intresten op een lening mag aftrekken van uw onroerend inkomen (meestal kadastraal inkomen).

Lees ook binnen HLN+:

Een huis is de voorbije maanden gemiddeld 10.000 euro duurder geworden. Hoe komt dat?

Is lenen voor een tweede woning interessant en op welke zaken moet je allemaal letten?

Hoe riskant is lenen met een variabele rentevoet momenteel?
114 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Axel Italis

  Verstandig, ieder voor zich, wil je zonnepanelen, betaal ze zelf, wil je een huis, betaal het zelf. Gedaan met aan de spaarcenten te zitten van hen die zuinig geleefd hebben.

 • Rudi Vangeel

  Alle "redenen" zijn goed om de kas te vullen. Zou de prijzen van vastgoed doen dalen ???? Denken ze nu echt dat een aannemer een nieuwbouw voor 35000 minder gaat bouwen.

 • james vroman

  tip : over de taalgrens is de woonbonus niet geschrapt ...

 • Koen Van Crombruggen

  Dat de woningen duur zijn heeft niets met makelaars en woonbonussen te maken. Indien wel, dan zou een nieuwbouw zetten goedkoper zijn dan een bestaande woning kopen. Materiaalkost en loonkost, dat is het. En dan nog eens een betonstop, daar hoor je ze niets over zeggen. Als je verbiedt om bij te bouwen en je laat iedereen hier zomaar binnen, dan stijgen de prijzen van het schaarse goed. Volgende legislatuur hebben ze weer geld te kort.

 • Koen Van Crombruggen

  2de woning wel aftrekbaar voor de rijken? Nonsens. Als je een 2de woning hebt verlies je sowieso al je verhoogde aftrek op de 1e woning. Daarenboven kan je alleen de intresten op je lening ingeven ten belopen van het KI. Als je rijk bent heb je geen leningen, dus kan je niets inbrengen.