Huis in Vlaanderen gemiddeld bijna 100.000 euro duurder dan in Wallonië

BELGA
Een huis kopen in ons land is het goedkoopst in het Waals gewest. Een huis in Vlaanderen is gemiddeld maar liefst 92.000 euro duurder. Dat blijkt uit cijfers van statistiekdienst Statbel voor het derde kwartaal van dit jaar.

De mediaanprijs* voor huizen in halfopen of gesloten bebouwing bedraagt in het Waals gewest 142.000 euro, tegenover 234.000 euro in het Vlaams gewest en liefst 394.000 euro in het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Voor een huis in open bebouwing is de mediaanprijs in het Waals gewest 235.000 euro, tegenover 320.000 euro in het Vlaams gewest en 987.500 euro in het Brussels Hoofdstedelijk gewest.

Duurst in Vlaams-Brabant

In het Vlaams gewest was een huis in het derde kwartaal van 2018 het duurst in de provincie Vlaams-Brabant. Een huis in gesloten of halfopen bebouwing kostte er 270.000 euro, voor een huis in open bebouwing was de mediaanprijs er 355.000 euro. 

In Limburg waren de huizen het goedkoopst: 195.000 voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing en 250.000 euro voor een open bebouwing.

Duurste Vlaamse gemeente: Knokke-Heist

De duurste Vlaamse gemeente was opnieuw Knokke-Heist, met een mediaanprijs van 568.000 euro. De goedkoopste huizen waren te vinden in Ronse, met een mediaanprijs van 140.000 euro.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kende de gemeente Ukkel de hoogste mediaanprijs met 598.000 euro. De laagste was voor de gemeente Sint-Jans-Molenbeek (240.000 euro).

*De mediaanprijs is de prijs waarbij 50% van de verkochte huizen goedkoper zijn en 50% duurder. Dit geeft een robuuster en een doorheen de tijd beter vergelijkbaar resultaat. Mediaanprijzen ondervinden namelijk minder impact van extreme verkoopprijzen.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim Peeters

  Beste Hugo waarom verkoop je met een makelaar! Je hebt ze niet nodig ga gewoon naar de bevoegde instanties van je gemeente en je bekomt de nodige attesten.mijn wens voor 2019 meer verkopen tussen de mensen onderling ipv die bandieten in te huren.

 • Hugo VAN HAEVRE

  Daar zorgen de makelaars toch mee voorzeker min 3 % op verkoopprijs hoe duurder hoe liever ze het hebben ons app was verkocht op een week 9000€ voor de makelaar niet slecht verdiend denk ik dieven zijn het

 • Stefanie Van Sande

  al 2 huizen gerenoveerd en wat we vast stellen is dat de prijs al jaren naar boven gedreven word door verschillende aspecten: ten eerste materialen worden duurder en bedrijven willen ook hun graantje mee pikken ze zien de huisprijzen stijgen, kunstmatige inflatie.. Ten 2de de overheid volgt deze trend en blijft zoeken naar hun melkkoe in de marge.

 • Paul Philippaerts

  Onze kinderen moeten dus zoveel harder werken en sparen om te wonen. Is een heel bedenkelijke prestatie. Zoveel meer successierechten. Zoveel meer belastingen.

 • Maria de swert

  Al heel dikwijls gezien en soms nog meer dan 100.000 € , maar ja hier is alles bijna volgeboekt en zeker provincie Antwerpen .