Huilend meisje met beperking moet apart zitten in mindervalidevriendelijke brasserie

Bart Boterman
Er is opnieuw ophef ontstaan rond een horecazaak in Nieuwpoort. Zondag werd in Brasserie Carroussel een gezin met een dochter met een mentale beperking verzocht om in een aparte ruimte te zitten of te vertrekken. De reden? Het meisje huilde.

“Onze dochter Chloé (24) begon te huilen omdat ze werd opgeschrikt door kinderen die zelf aan het huilen waren”, vertelt mama Iris Goegebeur. “Al na twee minuten kwam het personeel tot bij onze tafel. ‘Mijn hart breekt doordat ik dit moet vertellen, maar ofwel moeten jullie de zaak verlaten of zich naar een aparte ruimte begeven. Het zijn orders’, vertelde het personeelslid. We barstten in tranen uit en rekenden meteen af. In die ruimte achter de schuifdeur wilden we absoluut niet zitten. Als we afgezonderd willen zijn, blijven we gewoon thuis”, zegt de mama van Chloé. Zij zal een klacht indienen bij de toerismedienst van Nieuwpoort, die een A-label had toegekend aan de brasserie door de toegankelijkheid voor mindervaliden.

Evenwichtsoefening

Brasserie Carroussel ziet het anders. “Iedereen is altijd welkom bij ons, maar het meisje bleef schreien en meerdere klanten werden ongemakkelijk of begonnen te vertrekken”, zegt zaakvoerster Diana Tourlousse. “We hoopten dat het meisje en de andere klanten weer rust zouden vinden door haar een nieuwe plaats te geven. Het was een evenwichtsoefening, maar wij hebben niemand gedwongen om weg te gaan. Ik kan wel begrijpen dat dit confronterend was voor het gezin.”

Op de sociale media is er intussen discussie ontstaan tussen voor- en tegenstanders, net zoals vorige week, toen een andere brasserie in Nieuwpoort weigerde om lawaaierige kinderen toe te laten.
150 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Reyha Alaida Florine

  Dus huilen is verboden? Wordt je ook verzocht apart te zitten als je verdrietig momentje hebt? Was troost als aanbod niet beter? Glaasje water voor de schrik? Zakdoekje erbij? En de rust was terug. ✌❤

 • bart vandervelde

  Als ik in Nieuwpoort ben zet ik daar geen voet binnen.Aan mij zal hij geen Euro verdienen en hoop dat héél veel mensen er op dezelfde manier over denken.Armtierige geldwolven !

 • Maria Scheuts

  Volledig eens met mr. Delcroix. Ik wil de reactie van al de pro's eens zien als zij langdurig geconfronteerd worden met een krijsende volwassene of kind. Het is niet omdat jouw kind gehandicapt is, dat andere mensen geen rechten meer hebben. Inderdaad de ouders kunnen er niet aan doen dat hun kind gehandicapt is, maar de andere mensen oOk niet. Je hoeft uw eigen tegenslag nu ook niet ui te buiten.

 • Sabine Hauspie

  Wat is hier de oplossing? Blijven zitten en het meisje laten wenen? Is dit het voorstel van de ouders of welke oplossing hadden zij? Dat staat niet in het artikel?

 • Berje Canard

  Ik vrees, Cindy Boddéz, dat niet veel brasseries of restaurants blij zullen zijn als de anderen weggaan en een huilende/krijsende volwassene of storende kinderen blijven. Die brasserie zal dan wel een hele tijd met enkel vier klanten zitten. Dit heeft niet, maar dan ook niets met verdraagzaamheid te zien.