Hugo De Ridder: "Dat De Wever schorpioensteken uitdeelt, zit in zijn natuur"

N-VA-voorzitter Bart De Wever.
BELGA N-VA-voorzitter Bart De Wever.
"Dat Bart De Wever schorpioensteken uitdeelt, zit gewoon in zijn natuur." Dat zegt auteur en oud-Wetstraatjournalist Hugo De Ridder in een interview naar aanleiding van zijn nieuwe boek 'Een charismatisch politicus' in De Standaard. Toch is het volgens De Ridder De Wevers taak om duidelijk te maken dat de speeltijd in de Wetstraat voorbij is.

Volgens De Ridder is er met de 'Kracht van verandering' van de N-VA eigenlijk niets nieuws onder de zon. "Verandering en stabiliteit zijn altijd thema's tijdens de verkiezingen", zegt hij in De Standaard. "Elke verkiezingsslogan is te herleiden tot één van die twee mogelijkheden. Maar als je achter die slogans gaat kijken, is het beleid altijd hetzelfde, welke partij er ook aan de macht is."

Belangrijker, volgens De Ridder, is de vraag wat de regering kan realiseren, "en dat hangt in de eerste plaats af van de economische omstandigheden". Intussen worden er slechts kleine stapjes gezet in de richting van het doel: de verandering, zo zegt hij. "Er wordt alleen maar gekibbeld omdat dat toegelaten wordt. Dat kan alleen maar stoppen als de leider van de partij duidelijk maakt dat de speeltijd voorbij is. En als de voorzitter het doet, volgt de rest."

Schorpioenensteken uitdelen, dat zit nu eenmaal in De Wevers natuur, stelt De Ridder. Hij verwijst naar het verhaal van de kikker en de schorpioen: een schorpioen mag op de rug van een kikker mee de rivier oversteken als hij belooft niet te steken. Halverwege steekt hij toch; het is sterker dan hemzelf. "Ik heb de indruk dat dat bij mensen met een verleden bij de Volksunie of de N-VA ook niet uit hun natuur te krijgen is", zegt De Ridder. "Zo zitten ze nu eenmaal in mekaar."