Hugo Claus overleden

Hugo Claus, de meest gerenommeerde Vlaamse auteur, is op 78-jarige leeftijd overleden. Hij stierf deze namiddag in het Antwerpse Middelheimziekenhuis. Claus leed aan de ziekte van Alzheimer en koos voor euthanasie. Hij heeft het moment van zijn dood zelf bepaald. Claus wordt op 29 maart begraven. Die dag is er een plechtigheid in de Antwerpse Bourla schouwburg. Een kerkelijke dienst komt er niet. 'Het verdriet van België' was zijn bekendste werk.

Luc Coorevits, de man achter 'Behoud de Begeerte', zal de plechtigheid organiseren. "Op 13 april komt er ook een hommage aan Claus in de dezelfde schouwburg", zegt Coorevits. "Verschillende schrijvers lezen die avond een gedicht van de betreurde schrijver voor. Er zal ook live muziek zijn, van rock tot klassiek."

Wonderkind
Hugo Claus werd op 5 april 1929 in Brugge geboren. Hij schreef een geweldig oeuvre bij elkaar en werd de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. Claus bracht het grootste deel van zijn jeugd op een kostschool door. Het schrijven zat hem al op jonge leeftijd in het bloed. Op 18-jarige leeftijd schreef hij zijn eerste dichtbundel. Zijn eerste roman, 'De Metsiers', werd in 1950 gepubliceerd. Hij kreeg meteen het etiket van wonderkind opgekleefd.

Incest
Ook de kritiek bleef niet uit, onder meer op thema's zoals incest. Claus had het ouderlijk huis al in 1946 verlaten en ging in Sint-Martens-Leerne wonen. In 1955 stapte hij in het huwelijksbootje met zijn vriendin Elly Overzier. Enkele jaren later werd hun zoon, Thomas Pieter Achilles, geboren.

Veelzijdig
Claus was inmiddels op heel wat gebieden in de kunst actief. Hij schreef romans, gedichten, verhalen en toneelstukken en werd ook bekend als regisseur, scenarioschrijver en beeldend kunstenaar. Met de actrice Sylvia Kristel kreeg Claus een tweede zoon, Arthur. Claus ontving verschillende prijzen voor zijn indrukwekkend oeuvre, waaronder de Prijs der Nederlandse Letteren, de hoogste onderscheiding die een Nederlandstalig auteur kan krijgen. Ondanks de vele bekroningen heeft Claus nooit de Nobelprijs voor Literatuur gekregen, hoewel zijn naam regelmatig circuleerde.

In 1983 verscheen zijn bekendste prozawerk 'Het verdriet van België'. In de toneelwereld brak hij in 1955 internationaal door met 'Een bruid in de morgen'. In 1969 had hij veel succes met 'Vrijdag', een stuk waarin het thema incest aan bod kwam. Hij verfilmde het zelf in 1980.

Rouwregister
Claus was al lange tijd ziek en koos er zelf voor om op een waardige manier uit het leven te stappen. Toen de ziekte Alzheimer werd vastgesteld, besloot Claus dat hij zijn laatste momenten van helderheid zo prettig mogelijk wou doorbrengen. Het Antwerpse stadsbestuur legt een rouwregister aan en betuigt zijn medeleven aan de familie van Claus. Het rouwregister wordt aan de infobalie van het stadhuis op de Antwerpse Grote Markt geplaatst. Vanaf donderdag 20 maart tot en met vrijdag 4 april is iedereen welkom tijdens de openingsuren. (gb)

Claus ontvangt een prijs uit de handen van Bert Anciaux
Claus ontvangt een prijs uit de handen van Bert Anciaux