Houthalenaar 30 maanden in de cel voor drugs en wapens

THINKSTOCK
De 31-jarige Yousef A. uit Houthalen-Helchteren is door de Hasseltse correctionele rechtbank tot 30 maanden cel en 6.000 euro boete veroordeeld voor de handel in cocaïne en voor het bezit van wapens, waaronder oorlogswapens zoals een Uzi en een Kalasjnikov. Verder trof een kuisploeg van het recreatiepark Hengelhoef, waar de man een chalet huurde, nog drie revolvers, een wapen in de vorm van een pen, een geluidsdemper en 684 patronen aan.

Er werden ook verschillende witte poeders gevonden. Aanvankelijk was gedacht aan drugs, maar het bleken poeders om cocaïne te versnijden en aan te lengen. Bij de uitbater van Hengelhoef had hij voor het huurcontract blijkbaar een andere naam opgegeven, terwijl de uitbater wel degelijk beklaagde op een foto herkende als de vaste huurder van de chalet.

Op 8 december 2013 reed hij met een voertuig al zigzaggend over de weg. De politie wilde tot controle overgaan, maar zag ook dat er iets uit het passagiersvenster gegooid werd. Dat bleken later 27 zakjes coke voor in totaal 13 gram te zijn.

Voor de strafmaat hield de rechter rekening met een veroordeling tot 18 maanden cel wegens drugsverkoop door het hof van beroep. De man volgde een opleiding tot bakker en goudsmid, maar is al een jaar werkloos. "Ondanks die veroordeling is hij gewoon blijven doordoen. Blijkbaar is cocaïne verkopen lucratiever dan het verkopen van broodjes", aldus de procureur op zijn proces. De wapens en een Mercedes C220 zijn verbeurd verklaard.