Houdt premier Michel regering alsnog bij elkaar?

Premier Charles Michel
Photo News Premier Charles Michel
Premier Charles Michel zoekt nog steeds naar een uitweg uit de regeringscrisis rond het migratiepact. Dit weekend zal moeten blijken of de tegenstellingen tussen MR, CD&V en Open Vld enerzijds en N-VA overbrugbaar zijn. De Vlaams-nationalisten willen niet dat België het pact goedkeurt. 

Maandag wordt de premier verwacht in Marrakech, waar het pact wordt aangenomen. Tien dagen later, op 19 december, wordt het pact officieel goedgekeurd op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. N-VA-vicepremier Jan Jambon herhaalde deze middag bij het buitengaan van ‘de 16' nog eens duidelijk dat de premier het pact niet mag goedkeuren, “niet in Marrakech en niet in New York”. Aanwezig zijn in Marrakech màg, aanwezig zijn en stilzwijgend toestemmen mag niet, aldus Jambon.

CD&V en Open Vld zijn van mening dat de regering - en de deelstaten - het pact in september al goedkeurden op een zogeheten coormulti, een vergadering met alle bevoegde diensten en kabinetten. Die Belgische goedkeuring kan enkel ongedaan gemaakt worden door een nieuwe beslissing, waarover alle betrokken partijen het eens moet zijn, luidde de redenering in het woelige debat gisteren in de Kamer.

“Nooit besproken”

N-VA zei dat het migratiepact tot nu toe nooit op de ministerraad is besproken. Op verzoek van N-VA moet premier Michel de komende uren of dagen een ministerraad bijeenroepen over het migratiepact. Michel zal die ministerraad enkel samenroepen op het moment dat hij een landingsbaan ziet.

De N-VA-kopstukken hielden afgelopen nacht crisisoverleg. Ze zeggen aan de openbare omroep “geschandaliseerd” te zijn door de “gretigheid van de aanvallen” van coalitiepartners CD&V en Open Vld. Het migratiepact moest volgens hen besproken worden op de ministerraad van vanmorgen, maar daar kwam het onderwerp niet aan bod.

BELGA

Verduidelijkende nota

Over mogelijke pistes om uit de impasse te geraken, lekte niet veel uit. Liberalen en CD&V legden eerder al de piste van de verduidelijkende nota op tafel. In zo’n nota, die ook verschillende andere landen opstelden, kan ons land benadrukken dat het pact niet bindend is en kan een eigen interpretatie van bepaalde aspecten onder de aandacht worden gebracht. Maar N-VA wou tot nu toe van zo’n nota niet weten omdat het pact zelf “te problematisch” zou zijn. Op sociale media maakte N-VA deze namiddag in elk geval nog duidelijk dat het tegen het pact gekant blijft.

Deze namiddag sprak verder ook het Brussels Parlement unaniem zijn steun uit voor het migratiepact.

Met of zonder de goedkeuring van België zal een meerderheid van de VN-lidstaten het pact zelf uiteindelijk wel goedkeuren.

Photo News161 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy Van Becelaere

  Guido Bervoets , zo een onzin heb ik hier op dit forum nog nooit gelezen dus volgens u gaan al die landen die niet tekenen uit de vn stappen en zullen ze hoe soevereiniteit kwijt zijn denk je nu echt dat de mensen allemaal domme linksen zijn die ze ook alles kunnen wijsmaken, mooi gezelschap daar in de vn alle dictaturen waar er geen mensenrechten zijn hebben ook getekend en daar wil Michel tussen zitten samen met zijn groene vrienden

 • Hilde Eykens

  Premier neemt het milieu niet ernstig anders zou hij niet naar een plaats gaan vliegen waar hij niet echt naar toe moet, kijk maar naar Nederland en nog andere landen.

 • Cesar De Wilde

  Van een regering zou men toch mogen verwachten dat ze een beetje gezond verstand zouden hebben. Helaas ! Is dat nu zo moeilijk om naar de verzuchtingen van de man/vrouw in de straat te luisteren ? Ik zou de punten die nva op face book heeft gezet, waar trouwens niets mis mee is, verwerken in de tekst van het pact. Weliswaar een beetje in een "zachtere en vagere vorm" zodanig dat iedere regeringspartij er zijn gading in terug zou vinden en het kan verkopen als de beste oplossing.

 • Willy Rooselaers

  In het pact verschijnt regelmatig het woord commitent op wat naar mijn mening bindend betekent betekent. Laat de piolitiekers eens uitleggen wat zij daaronder verstaan

 • Danny Veralleman

  Vraag eens de mening aan de bevolking ? Waarom is de VS en Australie tegen ? Als de regering valt is het hun eigen schuld !!! maakt dat zo'n verschil als Belgie niet tekent ? Sukkelaars .