Hospitalisatieverzekering wordt flink duurder

De tarieven voor tandzorg stijgen fors.
thinkstock De tarieven voor tandzorg stijgen fors.
De tarieven voor hospitalisatieverzekeringen gaan fors de hoogte in. Vooral de waarborg voor tandzorg wordt duurder. Die stijgt gemiddeld met meer dan 10 procent.

De nieuwe tarieven staan op de website van De Tijd en worden bevestigd door de FOD Economie. Naast tandzorg stijgt ook het tarief voor de waarborg 'eenpersoonskamer'. Je betaalt gemiddeld 4,35 procent meer. Voor een tweepersoonskamer gaat het om een toename van 3,16 procent. Dat is veel meer dan vorig jaar: toen steeg de prijs met gemiddeld 0,37 procent.

Om onverwachte prijsverhogingen in de sector van de hospitalisatieverzekeringen te vermijden, werden vorig jaar de medische indexen weer ingevoerd. Die volgen de evolutie van de prijzen in de gezondheidszorg. De indexen worden in juli berekend. Vervolgens worden de tarieven van de hospitalisatieverzekeringen aangepast. De nieuwe tarieven gaan pas in op de vervaldatum van het verzekeringscontract. Het kan ook zijn dat verzekeringsmaatschappijen of ziekenfondsen beslissen om de nieuwe tarieven niet (helemaal) te volgen.