Horrorberichten en ‘Momo Challenge’ waaien over naar Vlaanderen: zo ga je ermee om als ouder

.
rv .
De ‘Momo Challenge’ dook vorig jaar voor het eerste op in het buitenland, maar nu wordt ook in Vlaanderen gewaarschuwd voor deze bizarre en gevaarlijke trend waarbij jongeren en kinderen krijgen griezelige berichtjes toegestuurd die hen bedreigen en aanzetten tot opdrachten. Kenniscentrum Mediawijs doet een oproep aan ouders om met hun kinderen in gesprek te gaan. Volgens experts gaat het in de eerste plaats echter om paniekzaaierij.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Eerder deze week doken berichten op dat in Rusland al meer dan honderd jongeren overleden zouden zijn nadat ze hadden deelgenomen aan de beruchte ‘Momo Challenge’, maar die cijfers worden niet bevestigd door de Russische autoriteiten.

De jongeren krijgen enge afbeeldingen toegestuurd met onheilspellende boodschappen. Zo zouden er erge dingen gebeuren als de jongeren bepaalde opdrachten niet uitvoeren. Oudere kinderen gaan meestal speels om met de berichten, maar vooral voor jonge kinderen zijn de opdrachten gevaarlijk. De Computer Crime Unit van de federale politie onderzoekt momenteel zo’n vijftiental gevallen en Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum Mediawijsheid, doet een oproep aan ouders om met hun kinderen in gesprek te gaan.

Zo ga je ermee om als ouder

Ouders van jonge kinderen doen er goed om hun kind te vragen of hij/zij al eens een dergelijk bericht kreeg. Druk ze op het hart dat ze niet bang hoeven te zijn en dat die berichten niks betekenen. Leg je kinderen vervolgens uit dat ze de berichten niet mogen doorsturen, omdat ze anders ook andere kinderen bang maken. Het is ook belangrijk om voor een vertrouwensomgeving te zorgen en zeg hen dat je de smartphone niet zal afnemen.

Te veel aandacht

Volgens factcheckingwebite Snopes is de Momo Challenge “eerder een hype of een hoax dan de realiteit”, maar kunnen de beelden wel angstaanjagend zijn voor kinderen. Britse experts waarschuwen ervoor dat het grootste risico echter ligt in het feit dat de Momo Challenge nu onder de aandacht gebracht wordt via scholen en via de media. Op die manier kunnen kwetsbare mensen immers makkelijker aan het verhaal blootgesteld worden. Sommige media berichten dat de Momo Challenge nu al opduikt in YouTube-filmpjes en in de videogame Fortnite. Op die manier zouden de uitdagingen vaker aan de controle van ouders ontsnappen. YouTube zegt echter geen weet te hebben van video’s die de challenge tonen of promoten.
35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Een smarthphone afschaffen vind ik niet nodig. Dat ouders de confrontatie aangaan en die enge berichten samen met het kind opzoeken en dan uitleg geven zodat de kinderen die enge dingen kunnen plaatsen en er afstand van kunnen nemen. De tragedie is dat vele kinderen zelfs voor de eenvoudigste dingen geen uitleg en begeleiding krijgen van hun ouders.

 • Nico Dakman

  Marc nooit kind geweest? Net wat je niet mag ga je dus wel doen en dan heb je geen controle meer. Open communicatie is heel belangrijk met u kind dat u kind bij u komt met hun probleem.

 • Marco Debart

  Weer slimme reacties hier... Ik vind ook dat kinderen jonger dan 12 geen smartphone nodig hebben. Maar het verspreid zich niet alleen via smartphones. Maar dus ook via youtube en gamechats. Dus tablets, pc, playstation/x-box en smartTV's

 • BART DEKEYSER

  Beste Marc, ik ben zo een ouder... en dwaas ben ik zeker niet, alleen geloof ik niet in uw dwaze reactie... Uwe kop in het steken helpt zeker niet, ze vroeg er mee laten omgaan echter wel.... Ik laat mijn kind gecontroleerd op internet anders doet hij het achter mijn rug. het is niet omdat gij denkt dat ze er niet op zitten, dat ze er niet opzitten....een vriendje hoeft maar een smartphone te hebben en er samen mee spelen met je kind... dan heb je geen controle whatsoever....

 • Sander Clijsters

  Zo ga je er als ouders mee om. 1 ==> geef geen gsm aan 9 jarige !