Horeca Vlaanderen wil fiscale vrijstelling van fooi

Photo News
Horeca Vlaanderen vraagt de volgende regering om fooien sociaal en fiscaal vrij te stellen. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad. "Krijgt een ober nu 2 euro, dan blijft daar in principe maar de helft meer van over", zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. "Als het al zoveel is. Terwijl een fooi toch net dat vrijwillige extraatje is dat de klant aan de bediening wil geven voor een fijne ­horecabeleving?"

"Wat veel mensen niet weten, is dat bij fooien die met de kaart betaald worden - momenteel 8 procent van het totaal - er een aanzienlijk deel wordt af­getrokken voor bedrijfsvoorheffing en RSZ en er zelfs ook nog een stukje patronale bijdrage is voor de werk­gever. Net omdat die betalingen elektronisch gebeuren staan die namelijk in de boeken als 'extra verdienste' en kan de werkgever de fooi helaas niet zomaar integraal geven aan de werknemer", legt De Caluwe uit.

Volgens Horeca Vlaanderen worstelen veel zaken met de vraag wat ze precies moeten aanvangen met fooien die met de kaart betaald worden. "Daarom lijkt het ons veel simpeler om de fooi sociaal en fiscaal vrij te ­stellen. Dat zou voor veel minder administratieve rompslomp zorgen en op die manier gaan de centen die klanten willen geven aan obers die bij 35 graden een bomvol terras bedienen, ook echt naar die mensen.”
51 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Elke klant geeft al een fooi, Gert Van Bunderen. Zelfs als de bediening slecht is of je zelf om je drankje moet gaan. In het verleden werd wettelijk bepaald om de fooien op te nemen in de prijs. 16% op het bedrag zonder BTW. De horeca zou graag hebben dat dat vergeten wordt en je aanzetten om nog eens een fooi te geven.

 • Gert Van Bunderen

  Misschien is het ook handig om de klanten duidelijker te maken hoe ze een fooi kunnen geven nu twijfel je vaak of je met de kaart wel fooi kan geven en of dat dit gewenst is. Advies voor de hoogte van de fooi kan ook vermeld worden. Dit kan eenvoudig door een woordje uitleg te geven in de menukaart.

 • Marc Statham

  De zakkenvullers en zwartwerkers willen alsmaar meer. Hoogtijd voor een verplichte witte kassa in gans de horeca.

 • Francine vanderstraeten

  Een regelmatige restaurantbezoeker weet dat, en geeft zijn kaart met de fooi in cash erbij. Het lastige is je wordt actueel door 10 man bediend, en indien je toch fooi geeft vergeet de ontvanger u te bedanken, zelfs een kinkje kan er soms niet af, dus niet janken! Leve de VS daar werken ze voor 1/3 uit tips, daar kan je nog een bedankje krijgen.

 • henk casaert

  Aja daar sta je niet bij stil, als je een fooi wil geven zorg dat je het contant bijgeeft als je met de kaart betaald. Een klein bedrag voel je niet en op het eind van de dag hebben ze toch een mooi bedrag.