Horeca Vlaanderen wil afschaffing prijsgaranties op boekingswebsites

ANP XTRA
Horeca Vlaanderen wil dat er in België komaf wordt gemaakt met de prijsgaranties op boekingswebsites als Booking.com. Dat deelde de organisatie vandaag mee. Momenteel is het voor Belgische hoteluitbaters nog onmogelijk om op hun eigen website een goedkopere prijs aan te bieden. Volgens Horeca Vlaanderen wordt de zaak nu onderzocht door de Belgische Mededingingsautoriteit.

De hotelsector klaagt al langer over de grote macht van de boekingswebsites. Vooral de zogenaamde 'pariteitsclausule' van Booking.com is hen een doorn in het oog. Die regeling stelt dat de hotels op hun eigen website geen lagere prijs mogen afficheren dan de prijs die op Booking.com vermeld staat. Bij een rechtstreeks contact mag de uitbater wel nog altijd een lagere prijs aanbieden. Die regeling is nadelig voor hoteluitbaters, omdat ze bij een boeking via die website een vergoeding moeten betalen.

In Duitsland heeft de mededigingingsautoriteit (Bundeskartellamt) die pariteitsclausule inmiddels verworpen. De toezichthouder oordeelde dat de hoteluitbater de vrijheid moet hebben om zelf zijn prijzen te bepalen. Dat is uiteindelijk in het voordeel van de consument, zo luidt de uitspraak, die maandag nog in beroep bevestigd werd.

In ons land is die regeling wel nog altijd van kracht. Maar Horeca Vlaanderen pleit er nu voor die clausule ook hier af te schaffen. "De Belgische Mededingingsautoriteit voert daar momenteel een onderzoek naar. Maar momenteel is er nog geen sprake van een juridische procedure", stelt Gerrit Budts, woordvoerder van Horeca Vlaanderen. Bij de Belgische Mededingingsautoriteit was woensdagnamiddag niemand bereikbaar om het bestaan van het onderzoek te bevestigen.

Hotrec, de koepel van Europese horecafederaties, heeft intussen de campagne "Book Direct" (rechtstreeks boeken) opgestart. Die actie moet mensen ertoe aanzetten hun hotel voor de komende vakantieperiodes rechtstreeks bij de hoteluitbater te boeken, dus zonder te passeren bij een boekingswebsite. Hoteliers die deelnemen aan de campagne zullen op verschillende manier aangeven dat er rechtstreeks bij hen geboekt kan worden.